shareit

Нова Зеландия – любимо място за укриване на пари от богатите

| от chronicle.bg, по БТА |

Нова Зеландия е едно от основите места за укриване на пари от богатите. Това показва публикуван днес доклад, който се основава на информация, изтекла в т. нар. Панамски документи, предаде Reuters.

Новозеландски медии са анализирали над 61 000 документа, които свързват страната с укриване на пари. Според тях Нова Зеландия е в центъра на една сложна мрежа от фиктивни компании и тръстове, използвани от богати латиноамериканци за трансфер на пари в целия свят.

Милионите „Панамски документи“, които предизвикаха огромен скандал заради изтеклите информации за укриването на доходи в световен мащаб, ще станат достъпни за обществеността от днес, 9 май, обяви Международният консорциум на разследващите журналисти, който направи тези разкрития. Изтеклите около 11,5 милиона документи на панамската правна фирма Мосак Фонсека (Mossack Fonseca) показаха как в големи мащаби се ползват офшорни дружества за прехвърляне на активи в данъчни убежища.

Според разследване на новозеландски медии главният контакт на Мосак Фонсека в страната е Робърт Томпсън, съосновател и директор на счетоводната фирма Бентлис Ню Зийлънд (Bentleys New Zealand). Името му се споменава в над 4500 от Панамските документи.

Самият Томпсън увери, че фирмата му не помага на хора да укриват незаконно авоари.

Миналия месец правителството на Нова Зеландия обяви, че ще започне разследване на националното законодателство за чуждестранните тръстове, след като 1Анамските документи извадиха на показ слаби места в нейната нормативна уредба. Страната бе свързана с международни структури за укриване на данъци, тъй като не облага с данъци чуждестранните тръстове.

Премиерът Джон Кий отхвърли предположенията, че чужденци масово използват Нова Зеландия, за да не плащат данъци.

 
 
Коментарите са изключени за Нова Зеландия – любимо място за укриване на пари от богатите