shareit

Нова масова стрелба в американски колеж

| от chronicle.bg |

Десет загинали и поне седем са ранени при стрелба в общинския колеж „Умпкуа“ в град Роузбърг в американския щат Орегон. Полицията е пристигнала на мястото на инцидента след подаден сигнал и е открила стрелеца в една от сградите. Той също е загинал след престрелка с полицаите.
Местните правоохранителни органи са обявили името на убиеца– Крис Харпър Мерсър, на 26 години. Мъжът е живял в околностите на Роузбърг, където се намира колежът, но не е бил студент там. Извършителят е обявил в интернет плановете си за масовата стрелба, упоменавайки и мотива си, а именно че това е бил единственият шанс да се появи по новините.

В някои от коментарите в онлайн пространството под неговото послание хора са го съветвали как да го изпълни и какво оръжие да използва. Само един единствен коментар е бил с молба да размисли.
Полицията е извикала на разпит семейството на Мерсър и неговите приятели и внимателно разучава оставените от него съобщения в социалните мрежи в интернет.
Барак Обама изрази гнева и мъката си за поредната масова стрелба в страната, взела жертви и призова за по-строг контрол над личното огнестрелно оръжие.

„Онемели сме… Нашите мисли и молитви обаче не са достатъчни“, подчерта Обама с каменно изражение на лицето в изявление в Белия дом. „Това се превръща в рутина“, допълни президентът. „Ние можем да направим нещо по въпроса, но за това трябва да променим законите“, каза Обама. „Не трябва да е толкова лесно за някой, който иска да нанесе вреда, да получи огнестрелно оръжие“, добави той.

 
 
Коментарите са изключени за Нова масова стрелба в американски колеж

Повече информация Виж всички