shareit

Нивата на замърсяване на въздуха са завишени в 8 града

| от chronicle.bg |

В 8 български града е отчетено завишено замърсяване на въздуха, казват от Инспекцията по околната среда и водите. През изминалата седмица най-високи показатели са регистрирани в град Горна Оряховица.

В три квартала на столицата също са отчетени стойности над нормата на замърсяване. Подобна е ситуацията във Видин, Смолян, Пловдив и Шумен.

През зимата въздухът винаги е по-мръсен. Причините за това са няколко, но основната е отоплението на твърди и течни горива. Мъглата и неблагоприятните метеорологични условия също спомагат.

photo_2017-11-06_10-17-31

Графиката е направена на 06.11 в 10ч. сутринта и е предоставена от airsofia.info – граждански проект, който целида покрие с измервателни станции максимално голяма част от територията на населените места в България. Като цел за поставени най-малко 500 измервателни точки. Така ще е възможно гражданите да следят нивата на фоновото прахово замърсяване, така и пиковете им.В момента проектът разработва стандарт, който ще допълни официалните резултати публикувани от властите.

В малките населени места основният замърсител е отоплението, докато в големите това е транспортът. Пикът на замърсяването се очаква да е през декември и януари.

photo_2017-11-06_10-19-38

Графиката е направена на 06.11 в 10ч. сутринта и е предоставена от airsofia.info

Като цяло най-замърсените градове са София, Видин, Монтана, а най-чистите – Девня, Димитровград и части от Варна.

Може да следите ситуацията с въздуха в София тук.

 
 
Коментарите са изключени за Нивата на замърсяване на въздуха са завишени в 8 града