shareit

Нетаняху се опитва да разединява

| от |

Нетаняху провокира, а отношенията му с президента Обама са лоши, пише Дойче веле. Това обаче вреди и на сигурността на Израел, за която Нетаняху твърди, че е толкова загрижен, пише Клаус-Дитер Франкенбергер във ФАЦ.

Няма нищо осъдително в това, че израелският премиер Бенямин Нетаняху смята за свой дълг да брани сигурността на страната си. Това е напълно естествено, особено в контекста на иранската атомна програма. Негово право е и да изрича предупреждението, че резултатът от сегашните преговори с Иран може да застраши сигурността на Израел.

Въпросът е друг – дали начинът, по който го прави, а и режисурата на последната му изява във Вашингтон са действително разумни. Очевидно беше, че речта му пред двете камари на американския Конгрес имаше за цел да печели точки пред израелската общественост, защото не е изненада, че след две седмици в Израел се провеждат избори. Освен това Нетаняху искаше да мобилизира съпротивата на американския Конгрес срещу сключването на споразумение с Иран. А това е инициатива на Барак Обама.

Американският президент иска да замрази иранската атомна програма за 10 години, като я остави на етап, който да не позволи на иранците да я възобновят за по-малко от една година. Иран смята това за прекалено, а Израел – за недостатъчно.

Нетаняху искаше да вбие клин между демократи и републиканци

Позицията на Нетаняху го сближава с републиканците, които му устроиха радушен прием – в Конгреса те го посрещнаха като герой. Обяснението е просто: републиканците не харесват нито очертаващата се сделка с Иран, нито президента Обама. Но също и сред демократите има скептично настроени. А това, че много от демократите си спестиха изявата на израелския премиер, ясно показва разединяващия характер на неговата визита във Вашингтон, която несъмнено преследваше целта да вбие клин между републиканците и демократите. Тъкмо този факт предизвика недоволството на Обама, който се изказа твърде грубо по адрес на Нетаняху.

Отношенията между американския президент и борещия се за нов мандат израелски премиер са разклатени. Това няма как да се прикрие. За Израел и неговата сигурност този факт не вещае нищо добро. Обама е такъв, какъвто е, и е много съмнително, че Нетаняху ще успее да го постави под натиск с помощта на Конгреса. Подобни сметки са предварително обречени. Въпросът е как ще се отрази този разрив между двамата на израелско-американските отношения. При всички положения Обама няма да се постави в услуга на предизборната кампания на Нетаняху.

Клаус-Дитер Франкенбергер (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

www.faz.net

 
 
Коментарите са изключени за Нетаняху се опитва да разединява