shareit

Нестабилната политическа обстановка в Гърция доведе до спад в еврото

| от |

Основният индекс на фондовата борса в Токио спадна с повече от три процента в потвърждение на глобалната тенденция за разпродажба на акциите. Спадът е отговор на политическата криза в Гърция и страховете за еврозоната.

Еврото се оттласна тази сутрин малко над 9-годишното дъно, достигнато вчера, но продължава да се котира около 1,1950 щатски долара.

Рекордно ниското равнище на общата европейска валута се обяснява със спада на петрола и очакванията, че по-късно този месец Европейската централна банка ще започне изкупуване на държавни облигации, за да стимулира икономиката в еврозоната.

Съществена причина за поевтиняването на еврото е и политическата несигурност в Гърция. В изявление късно снощи главната опозиционна партия – СИРИЗА обяви, че ако спечели вота, Гърция ще остане член на еврозоната, както досега.

В изявлението на организацията се посочва още, че евентуална победа би била добра възможност да се преразгледа политиката на строги икономии, наложена в момента от международните кредитори. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Нестабилната политическа обстановка в Гърция доведе до спад в еврото