shareit

Неправителствени организации отчитат разпад на системата за закрила на детето

| от chronicle.bg |

Неправителствените организации, обединени в Национална мрежа за децата (НМД) искат среща с премиера Бойко Борисов заради продължаващите с години проблеми в ситсемата за закрила на детето. Те изразяват безпокойството си от непрекъснатия регрес на системата, който се отразява върху децата и родителите в досег с нея.

Според Националната мрежа има висока натовареност на работещите в системата за закрила на детето, но липсват изисквания за специално образование и професионални стандарти на заетите.

„Вярваме, че тези проблеми няма да бъдат решени с прехвърлянето на Отделите за закрила на детето от една агенция към друга и създаването на мегаагенция, която да отговаря за децата, семействата, възрастните и хората с увреждания, както бе наскоро предложено от депутати от ВМРО, посочват от НМД.

От мрежата отбелязват, че непрекъснато има противоречия между официално декларирани намерения за реформа за въвеждане на интегрирана система за закрила на детето и реално блокиране на всяка промяна сред управляващите.

Те отчитат липса на диалог и търсене на решения на наболелите с годините въпроси.

„Продължава и тревожната тенденция от предходния планов период голямата част от средствата по Оперативните програми да бъдат разпределяни между институциите чрез директно предоставяне на средства и да се подценява процедурата за конкурентен подбор на проекти от различни заинтересовани страни. Това оставя впечатление, че програмите се използват за системно финансиране на основните системи на пазара на труда, образованието и социалните услуги, измествайки ангажимента на държавния бюджет, както и че програмите се превръщат в механизъм за преразпределяне на средства между основните правителствени институции, дофинансиране на работата им и осигуряване на финансиране за дейности и проекти, които не са намерили своята устойчивост“, пишат от Национална мрежа за децата, като дават за пример проекта „Социална включване“, подкрепен и от Международната банка за възстановяване и развитие.

Друг изключително сериозен проблем е недобрата координация и сътрудничество между различните органи, които имат отношение към закрилата и правата на детето.

Неправителствените организации настояват за спешен краткосрочен план за решаване на проблемите в системата за закрила и дългосрочен такъв, който да е ориентиран към цялостна законодателна и административна реформа, целяща повишаване благосъстоянието на всички деца и родители в страната, а не само закрила на уязвими групи.

 
 
Коментарите са изключени за Неправителствени организации отчитат разпад на системата за закрила на детето

Повече информация Виж всички