Неизпълнени очаквания между ЕС и Украйна

| от |

Между Украйна и Евросъюза все още съществуват моногобройни „неудовлетворени очаквания“, констатира британското списание „Иконъмист“.

Според изданието Брюксел и Киев очакват от отношенията много повече, отколкото получават на практика.

Украйна иска от Евросъюза задължения, а Евросъюзът очаква доказателства, че Украйна наистина се е променила. По време на своето посещение на 27 април чиновниците от ЕС се отнесоха пренебрежително към исканията на Украйна за въвеждането на миротворци в Донбас, за допълнителна военна помощ и безвизов режим. „Западната финансова помощ не спира за Украйна, но Украйна иска повече“, пише в статията, в която се припомнят думите на украинския премиер Арсений Яценюк, че „Гърция без война е получила 300 млрд. долара“.

ЕС казва, че помощта ще дойде само след извършването на реформи. Европейските лидери искат Украйна да реализира своите нови закони и децентрализация на властта, както е предвидено от Минските споразумения, се казва още в анализа. Според изданието украинският президент Петро Порошенко „се обижда“ на европейските политици, които твърдят, че украинските реформи изостава.

Но най-голямото изпитание за украинското правителство ще бъде борбата с олигарсите. Европа „не желае деорхализация“, насочвана от Порошенко, който самият е олигарх. Европа иска Украйна „последователно да превръща империите на олигарсите в законопослушни големи предприятие“, резюмира статията. /РИА „Новости“, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Неизпълнени очаквания между ЕС и Украйна