shareit

Актьори от Народния театър искат оставката на Христо Мутафчиев

| от chronicle.bg |

Подтикнати сме да изразим своето становище поради системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България от страна на неговия председател. Уроненият авторитет както на САБ, така и на актьорската и прилежащите й гилдии, е резултат от недопустимото за една творческа синдикална организация подменяне на каузални с тяснопартийни интереси. “

Това се казва в позиция на актьорската гилдия от Народния театър, подписана от 72-ма души, във връзка с изразеното отношение на Христо Мутафчиев относно мерките, предприети от Министерството на културата за редица български театрално-сценични институти.

„Водени сме от твърдото си убеждение, че Съюз на артистите в България трябва да съществува и той трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качествено развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата, да възвърне доверието у своите членове и облика си на професионална организация. Защото такъв съюз е conditio sine qua non за съвременна европейска България и бъдещето развитие на изкуството у нас.
Поради тези причини ние, колективът на Народния театър „Иван Вазов“, изискваме г-н Мутафчиев да се оттегли незабавно от председателския пост на Съюза на артистите в България“, се казва в позицията.

Актьорите цитират и част от Устава на САБ и ги сравняват с действия на Мутафчиев:

„САБ е независим от политически партии и държавни структури и се ръководи единствено от волята на своите членове при спазване на принципите за автономност, професионализъм, прозрачност в работата на ръководните органи.
С поведението на г-н Мутафчиев е подчертано политически непотистко и в разрез с волята на членовете, ако въобще такава воля е изявена предвид незначителната членска маса на САБ днес“.

„3.1. Да работи за утвърждаване на театрално-сценичното изкуство и за издигане на престижа му“, „3.3. Да отстоява гражданските права на членовете си и ги защитава при накърняване на професионалното им достойнство“ и „3.4. Да съдейства за съхраняване паметта на театралното дело у нас“.
С изявленията си относно колегите си в актьорската гилдия от 11 февруари 2016 г. г-н Мутафчиев тъкмо напротив – работи в ущърб на това достойнство и против издигане на престижа на изкуството в българското общество, като чрез тези си действия насажда негативен образ на гилдията в публичното пространство, смятат от колектива в Народния театър.

„Да отстоява синдикалните права на членовете си, свързани с: индивидуалните, колективните трудови и браншовия трудов договор“, „4.6. Защита на членовете при възникнали трудово-правни проблеми“ и „Ръководството на САБ представлява [интересите на своите членове] на национално равнище единствено и само в сферата на сценичните изкуства и не позволява тези интереси да се размият в общите социални проблеми”.

Освен че нищо от горепосоченото в Устава на САБ не се случва, г-н Мутафчиев успя да сведе членската маса на Съюза, да се разбира – легитимната представителност на съсловието пред обществото, до тесен кръг свои съмишленици, се казва още в позицията.

 
 
Коментарите са изключени за Актьори от Народния театър искат оставката на Христо Мутафчиев

Повече информация Виж всички