shareit

Най-старият манастир в Атон съсипан от поройни дъждове

| от |

Поройните дъждове не пожалиха най-стария и най-богатия манастир в Света Гора – Великата Лавра „Свети Атанасий Атонски“, където в средата на 14 век е живял българският патриарх Евтимий.

Обилните валежи са нанесли сериозни щети на обителта, която е основана преди повече от 1000 години. Гръцкият вестник „Етнос“ публикува фотографии, направени от монаха Теолог, на които се виждат катастрофалните щети нанесени на манастира. Дворът е пълен с паднала мазилка и тухли. Тежки щети са нанесени и на монашеските килии. Поройните дъждове са се изсипали в момент, когато е вървяла реставрацията на манастирската библиотека.

Великата Лавра „Свети Атанасий Атонски“ е основана през 963 г. и е на първо място в йерархията на светогорските манастири. Тя се намира в югоизточната част на Атонския полуостров, под самия връх Атон, на шест часа път от столицата на Света Гора Карея.

Щедри дарители на манастира са били византийските императори, българските и руските царе. Във Великата лавра е пребивавал през втората половина на 14 век бъдещият български патриарх Евтимий, а преди него друг български просветен деец – книжовникът Йоан. В Лаврата е живял и работил големият български композитор от Средновековието св. Йоан Кукузел. Той е автор на произведението „Полиелей на българката“. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Най-старият манастир в Атон съсипан от поройни дъждове

Повече информация Виж всички