shareit

Най-малкото новородено в света вече е изписано от болницата

| от chronicle.bg |

Новородено бебе, което тежеше едва 268 грама, беше изписано успешно след като прекара първите си няколко месеца в болница.

Детенцето, чието име все още е тайна, се роди в шестия месец (24-тата седмица) след като спря да расте в утробата и можеше да се побере в шепите на възрастен човек. В момента то тежи малко над 3 килограма, храни се нормално и вече е изписано от Университетската болница Кейо в Токио.

JAPAN-HEALTH-MEDICINE-CHILDREN

Думите на майка му са трогателни: „Мога да кажа само, че съм изключително щастлива, защото да ви кажа честно, не мислех, че ще оцелее“.

Доктор Такеши Аримитсу, който се погрижи за бебето, каза, че детето вече държи рекорда за най-малкото новородено в света, което успява да напусне болницата, в която е родено, в добро здраве. Преди това този рекорд се е държал от германче с тегло от 274 грама през 2009 година.

JAPAN-HEALTH-MEDICINE-CHILDREN

Най-малкото момиченце, което оцелява недоносването си, също се ражда в Германия, но през 2015 година, и тежи едва 252 грама.

В такива случаи шансът за оцеляване при момчетата е значително по-малък от този при момичетата. Експертите не са напълно сигурно защо, но има предположения, че е заради по-бавното развитие на дробовете при малките мъже.

Според UNICEF Япония има един от най-ниските нива на смъртност при новородените.

 
 
Коментарите са изключени за Най-малкото новородено в света вече е изписано от болницата