Най-готините маршрути за бягане в София

| от Цвети Иванова |

Има няколко основни неща, без които не можем да бягаме. Комфортен екип, удобни обувки, мотивация и готин маршрут. Ако имате първите три, но не знаете къде да бягате, пустите паркове в околностите на София ви притесняват, а бягането по улици с натоварено движение ви се струва рисковано, този текст ще ви се стори интересен.

Класирахме петте най-добри маршрута за бягане в София. Ако обичате да бягате сами, там е безопасно. Ако предпочитате джогинга в компания и сте член на някой готин клуб за тичане като Nike+Run Club Sofia, тези маршрути също ще свършат работа на вас и партньорите ви в спорта.

1. Южният парк
Южният парк е различен от другите столични паркове. И той пази някои чаровни соц символи като продавачите на слънчогледови семки във фуния от вестник, но в същото време е чист, модерен, с много поляни за кучета, много места за игра на деца, много пейки за почивка и алеи за бягане или колоездене. Теренът е доста по-равен от този в Борисовата градина, атмосферата е спокойна. Може да се тръгне от входа на бул. Витоша, покрай „градината с птиците“ (на която има паметник с отлитащи птици) и да се продължи нататък към поляната, на която се правя ежегодния концерт „Цвете за Гошо“. Ако сте начинаещи, този маршрут ще ви бъде достатъчен. Ако сте мотивирани и способни да тичате още, може да се качите нагоре до „порт Козяк“, където накрая може да седнете и да се възнаградите с една бира или пък с нещо от био магазин Spirala отсреща.

2. Кучешкият парк
Кучешкият парк или „паркът зад Hilton”се счита за част от Южния, но тъй като ги дели цял булевард Арсеналски, по който непрекъснато минават автомобили, може да приемем, че си е по-скоро съвсем самостоятелен маршрут. Както показва името му, там има доста кучета. Обичайно те не са разярени ротвайлери, които искат да погълнат всеки бегач на две хапки, така че реално не пречат на тичащите. Напротив, гледката на играещи кучета е едно от най-приятните неща, които можем да видим докато тичаме. Настилката е по-скоро мека и теренът е подходящ за начинаещи бегачи. Разстоянието не е голямо, общо взето от музея „Земята и хората“ или хотел Хилтън до басейна „Спартак“, който бележи края на парка, има около два километра по най-прекият маршрут. Щом приключите с бягането, може да се поизлегнете на някой от хълмовете в парка, да посетите музея или да изядете един сладолед от машина пред НДК.

3. Стадион Раковски

Оставаме в квартала. Недалеч от Южния и Кучешкия парк, се намира стадион „Раковски“. Той не е действащ, в смисъла на това че на него не се играят официални футболни мачове, но е чудесно място за бягане. Ако предпочитате асфалтова настилка, може да бягате горе, където една обиколка е 800 метра. Ако кецовете ви лепват по-добре на лекоатлетическа настилка и не ви е страх от червения прах, който ще залепне по тях, долу обиколката е 400 метра. Стадионът е истинско романтично място през пролетта, когато цъфналите джанки обсипват терена с бели цветчета и е много подходящ както за начинаещи, така и за напреднали бегачи. След бягането, може да минете през пазар „Иван Вазов“, който се намира в непосредствена близост до стадиона и да си купите пресни марули и репички, с които да си направите свежа салата за подкрепяне след изгорените калории.

4. Борисовата градина

Борисовата градина има своите недостатъци за бегачите, като големите компании пиещи хора и твърде усиления трафик през топлите месеци, но си остава най-големият и централен Софийски парк. Най-популярният, но и доста предизвикателен маршрут за бягане там, си остава трасето Национален стадион – алеята към езерото с лилиите, покрай Pork Pie (Маймунарника) и басейните „Мария Луиза“, през тунела под „Алея Яворов“, по алеята покрай тенискортовете та чак до квартал „Изток“. Ако имате сили – и обратно. Длъжни сме да предупредим, че за този маршрут ви трябва предварителна подготовка и тренинг.

5. Стадионът в НСА

Студентски град е далеч и славата му е спорна, но стадионът на Националната спортна академия е много приятно място за тичане. Лекоатлетическата писта е много добра, има и лекоатлетически съоръжения за тези, които искат да прибавят още активност към бягането. Стадионът е поддържан и маратонките ви ще се радват да го изпробват.

Ако приятните маршрути, на които може да бягате, не са достатъчен стимул за вас и все пак ви се струва, че вариантът събота сутрин да гледате някое кулинарно шоу по телевизията е по-удачен за вас, може би трябва да проверите що е то Nike+ Running App и Nike+Training club. Nike бяха така добри да се погрижат за мотивацията и настроението на онези, които бягат и онези, които искат да бягат, създавайки тези две приложения. Те са безплатни и разработени във варианти за iOS и Android. Благодарение на тях може да споделите с приятелите си снимка от стадион „Раковски“ и да се окаже, че в същото време те бягат в Южния парк. Това, от своя страна, ви дава възможността като приключите с физическата активност, да се видите на обща среща в кръчмата на пазар „Иван Вазов“ и да обсъдите кой маршрут да изберете за следващото си бягане на чаша Kozel и нещо вкусно за хапване.

Nike+Run Club е бегаческа общност, създадена от Nike, за да обедини хората, които обичат да тичат и тези, които искат да го правят, но не знаят как и откъде да започнат.Клубът организира редовни колективни бягания и ежемесечни семинари за правилно тичане, правилно дишане, по-голяма успеваемост в бягането на различни разстояния и изобщо всичко, което ни интересува ако искаме да бягаме.

10

10463862_10208033263251847_5020184808985815036_n

 
 
Коментарите са изключени за Най-готините маршрути за бягане в София

Повече информация Виж всички