Най-добрите български вина

| от |

На третото издание на най-големия форум за българско вино DiVino.Taste, който се проведе в края на миналата година, 4 000 души посетители се увериха, че българското вино продължава да доказва големия си потенциал.
DiVino Top 10

По традиция на форума беше обявено DiVino Топ 10 за 2013. Това са най-добрите български вина според екипа на DiVino, като в първоначалната селекция и класацията участват само вина с годишно производство над 2000 бутилки:

1. Castra Rubra 2009

Красив, плътен тъмно червен цвят с меки гранатови отблясъци. Благороден и атрактивен нос: откриват се многопластови аромати на зрели черни плодове, мока, ванилия, евкалипт, кожа, сладки източни подправки.

Пищно, плътно тяло с отлична танинова структура и плодова свежест. Завършва дълго, зърнисто, свежо и хармонично. Вино със забележителен потенциал за отлежаване от 5-10 години.

2. Dragomir Cabernet Sauvignon & Merlot Reserva 2010

Красив, жив, тъмен гранат с керемидени оттенъци. Носът е в стилистиката на добрите Бордо класики: сушени домати, мента, печена чушка, кожа, зряла череша, мастило, пръст (земя), мъх. Плътно тяло със зрели, сатенено гладки танини, мускус, кожа и мъх в благородния вкус, дълъг, елегантен, жив финал със сериозен потенциал за отлежаване (2014-2020); 2400 бутилки. Изключително вино, класика в своя стил.

3. Ivo Varbanov La Puerta del Vino Syrah 2010

Тъмно гранатов цвят с меки оттенъци. Атрактивен, дълбок нос с черни плодове, какао, мента, кафе и кокос. Заоблено, стопено тяло с мощна структура и зрели танини, много черни плодове в шоколад във вкусовия аромат и дълъг, зърнист, леко минерален финал, който издава потенциал. 2100 бутилки. (2013-2018). (2 100 бутилки)

4. Enira Reserve 2008

Много интензивен, красив пурпурен цвят. Сочен, многопластов нос със съблазнителни нотки на кафе, масло, зрели черни череши в шоколад, сушени домати и благородни землисти нюанси. Мощно, но елегантно тяло, стопено, със зрели танини и много добре запазена плодова свежест. Дълъг, пикантен, соленоват финал. Отличен потенциал. (2013-2019). (86 000 бутилки)

5. Logodaj Hypnose Single Vineyard Merlot Reserve 2010

Жив, тъмно гранатов цвят. „Топъл“, зрял нос с благородни нотки на червена чушка, евкалипт, кедър, кожа и землисти нотки. Елегантно, стегнато, но и зряло тяло с минералност, пикантна сухота и дължина на финала. Може да се пие, но ще спечели от отлежаване още година. (2014-2018). (3 431 бутилки)

6. Solitaire Cabernet Franc 2011

Плътен, красив тъмно рубинен цвят с виолетови оттенъци. Сортов, благороден нос с нотки на касис, арония, виолетки, ядки (зелен орех), каперси и зелена чушка. Живо, стопено, но плътно тяло със стегната структура, кадифени, зрели танини и дълъг финал със спомен за шоколад и арония. (2013-2018). (3 150 бутилки)

7. Santa Sarah Privat Mavrud 2009

Жив, непрогледен, мастилено червен цвят. Благороден, въздържан нос с нотки на ликорис, лавандула, мента, кедрово дърво, йод, черен шоколад. Сочно и свежо, с галещи, сатенени танини, с отлично запазен зрял плод и дълъг, соленоват, елегантно минерален финал. Вино със забележителен потенциал за отлежаване. (2013-2018). (4 000 бутилки)

8. Minkov Brothers Oak Tree 2010

Бистър, тъмно гранатов цвят. Комплексен, многопластов нос с благородни нотки на развитие. Долавят се кедрово дърво, кожа, печена червена чушка и сладки подправки, евкалипт, сини сливи и къпини. Стегнато, стройно тяло с фини, зрели, кадифени танини и запазена плодова свежест. Благороден финал, в който остава спомен за кожа, опушено месо и землисти нюанси. Виното е в апогея си, но може да отлежава още 1-2 години. (2013-2016).

9. Villa Yustina Monogram Mavrud & Rubin 2009

Много наситен тъмно рубинен цвят с меки оттенъци. Средно интензивен нос със землист характер, доминиран от мастилени нюанси, пръст, боровинки, бели гъби, месо и борови иглички. Средно до плътно, стегнато тяло с велурени, зърнисти танини и свеж, плодово-пикантен финал. Виното ще бъде по-добро след година. (2013-2016).

10. Edoardo Miroglio Soli Invicto 2010

Цветът е много красив, жив тъмен гранат. Бленд от Merlot & Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Syrah. Сочен, същевременно пикантен нос с атрактивни нотки на зрели къпини, черни череши, сини сливи, млян черен пипер и тъмен шоколад с мента. Свежо, сочно, много плътно тяло с велурени зърнисти танини и пикантен, но и елегантен финал, в който остава спомен за черен шоколад и сини сливи. (2013-2018). (3 886 бутилки)

Четвъртото издание на DiVino.Taste ще се проведе на 14, 15 и 16 ноември 2014 година в зала 3 на НДК, като отново ще събере на едно място винени любители, професионалисти, винари и ресторантьори.

 
 
Коментарите са изключени за Най-добрите български вина