shareit

Награди за лекарите, извършили операция на неродено

| от chronicle.bg |

Премиерът Бойко Борисов възложи на министъра на здравеопазването Петър Москов да награди от името на правителството екипа медици, извършили уникална вътреутробна операция, довела до раждането на здраво бебе.

Това се вижда от публикуваната от правителствената пресслужба стенограмата от днешното заседание на кабинета, на което Борисов коментира случая, който стана обществено известен в края на миналата седмица.

Гледах по телевизията тези дни, много ме впечатлиха тези лекари, които направиха уникалната операция“, казва Борисов и предлага те да получат парична награда.

Петър Москов посочва имената на медицинския екип, направил интервенцията -д-р Чачева и д-р Михова – оператори, д-р Василева – анестезиолог, д-р Стоичкова – неонатолог, медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова.

Детето в утробата на майката развива тежка белодробна патология. През контрола, още по време на бременността, колегите успяват с нещо, което е наистина уникално за България, да извлекат съответните течности от дроба на детето (да не навлизаме в подробности), то да се развие. Другото би компрометирало и бременността, и живота на плода. Детето е родено живо и здраво“, обяснява министърът на здравеопазването.

 
 
Коментарите са изключени за Награди за лекарите, извършили операция на неродено