shareit

На никой не му пука какво мислиш, освен ако не си богат

| от |

В политиката има три основни фактора, които влияят на вземането на политически решения: колективното мнение на средния гражданин, колективното мнение на богатите, хобитата и групите на интереси. Забележка: тези три не са толкова важни.

45

За да разберат кои от тези точки имат най-голямо влияние, двама изследователи анализират 1 779 политически решения от последните 2 десетилетия. Заключението е : колективното мнение на средния гражданин изобщо не е важно.

Когато обикновеният гражданин е против определена политика, има 30 % шанс тя да бъде взета. Когато същият гражданин скандира за дадена политика, шансовете тя да мине също са 30%. И в двата случая трябва да се знае, че това важи само ако богатите и хобитата им са около това, което искат обикновените граждани.

От друга страна шансовете дадена политика да се въведе се свеждат до 0 ( нула) когато мнозинството от богатите са срещу нея. Ако пък има нещо, което да отговаря на техните желания, шансовете за приемане нарастват с 50%.

Подобно въздействие има и при лобирането, като техния успех зависи от това дали става дума за лобиране за бизнес интереси или за общонароден интерес.

 
 
Коментарите са изключени за На никой не му пука какво мислиш, освен ако не си богат