МВнР : Русия да не застрашава териториалната цялост на Украйна

| от |

Изявление на министър Кристиан Вигенин по повод последните събития в Автономна република Крим

България изразява силна загриженост във връзка с решението на Съвета на Федерацията на Русия да разреши използването на руски въоръжени сили на територията на Украйна, в Автономна република Крим.

vigenin

Настояваме да не бъдат предприемани действия, които биха могли да застрашат териториалната цялост и суверенитета на Украйна и да дестабилизират целия регион.

Призоваваме всички страни към сдържаност в изявленията и действията, диалог и предприемане на спешни мерки за деескалация на напрежението на Кримския полуостров.

Очакваме извънредното заседание на външните министри на ЕС в понеделник да излезе с ясни послания и предложения за намирането на мирен изход от настоящата криза, в подкрепа на стабилизацията, правовия ред, демократичното развитие и икономическото възстановяване на единна Украйна.

rosen-plevneliev (1)

Във връзка с усложнената ситуация в Автономна република Крим Прессекретариатът на държавния глава е упълномощен да разпространи следното изявление:
В Украйна се наблюдават активни действия на въоръжени формирования с неизвестна към момента принадлежност по овладяване на обекти от критичната инфраструктура на Крим. Налице е опит за ускоряване на дезинтеграционните процеси в Украйна.
Наличието на чужди сили и тяхното несанкционирано придвижване на територията на суверенна държава е силно притеснително. Президентът Плевнелиев призовава за прекратяване на всякакви провокативни действия, които могат да доведат до непоправими последствия както за региона, така и за международния ред.
България е за запазване на суверенитета, териториалната цялост и демократичното бъдеще на Украйна.
 
 
Коментарите са изключени за МВнР : Русия да не застрашава териториалната цялост на Украйна