Може ли Хилари да се преоткрие?

| от |

Хилари Клинтън обяви, че ще се кандидатира за президент, припомня Дойче веле. Засега тя изглежда непобедима, но окончателният успех изобщо не й е в кърпа вързан, смята в коментара си Геро Шлийс.

Защо Хилари Клинтън иска да стане президент? В продължение на месеци имаше спекулации около евентуалната й кандидатура, без да се изясни този въпрос. Същото е и сега, когато тя официално обяви, че ще се кандидатира. С какво се ангажира бившата първа дама, сенаторка и външна министърка и защо отново се впуска в суровата предизборна борба, независимо, че е вече на 67 години? Тези въпроси останаха без отговор и след видеообръщението, с което Клинтън официално даде старт на своята кампания.

Много скоро обаче Хилари Клинтън ще трябва да внесе яснота, макар сега да изглежда, че президентският пост ще „й падне в скута“ наготово. Навярно и тя ще обяви, че ще защитава позициите на средната класа. Подобно нещо винаги е носело точки в Америка. Президентът Обама постоянно обещаваше да се ангажира за същата кауза, но така и не успя да предотврати стопяването на средната класа, която е задушена от финансовата криза, кризата с недвижимите имоти, стагниращите доходи, растящите разходи за образование и издръжка и какви ли още не проблеми.

Липсата на ясен профил – предимство или недостатък?

Хилари Клинтън повтаря мантрата за равните шансове в обществото. Това обаче е стар американски предизборен лозунг, под който би се подписал и всеки републиканец. Затова пък човек напразно ще търси да открие нейни категорични мнения относно бруталните полицейски акции и сегашната расова дискусия. Хилари Клинтън почти не участва и в радикалната обществена промяна, която се отприщи с разрешаването на еднополовите бракове. Тя не зае категорична позиция и по „парливи“ теми като регулирането на финансовите пазари.

Това, че преди официалната си кандидатура тя грижливо избягваше да изрази каквито и да било категорични позиции, не й навреди в партията. Тъкмо напротив. В момента Хилари Клинтън изглежда непобедима и умело се издигна до първенстваща роля сред демократите. На практика тя няма вътрешнопартийни конкуренти.

Може обаче да се окаже, че тя самата застрашава собствената си кандидатура, защото допуска грешки, когато е под натиск. Например в аферата с ползването на личен акаунт за електронна поща – по времето, когато е била държавен секретар или по време на представянето на автобиографията си, когато без чувство за мярка говореше за пари и богатства. Хилари Клинтън понесе тежко загубата на първата си президентска битка от един начинаещ аутсайдер на име Барак Обама. Тя все още не се е отърсила от тази загуба, която очевидно дава отражение и на сегашната й кампания.

Поуки от предишни грешки

Хилари Клинтън избра за мениджър на предизборната си кампания професионалиста Джон Подеста, който навремето консултираше съпруга й Бил в аферата около Моника Люински, а по-късно помогна на Барак Обама да стабилизира своето президентство. Подеста вече започна с първите козметични корекции в образа на Хилари Клинтън.

За да се раздели с имиджа си на властолюбив технократ, след раждането на внучката си, Хилари се представя предимно като любяща баба. По този елегантен начин тя изпреварва и въпросите, свързани с възрастта й, които биха могли да застрашат успеха на нейната кампания. Хилари Клинтън иска да се забрави и потискащото всевластие на нейния предизборен щаб, което отблъсна мнозина американци през 2008 година. Затова сега тя търси близостта на избирателите по домовете им, избягвайки големите предизборни мероприятия.

Изпълнението на херкулесовата задача обаче тепърва предстои. Хилари Клинтън и нейният предизборен щаб би трябвало да анализират факта, че официалното обявяване на кандидатурата й не предизвика вълни от ентусиазъм в Америка, независимо от положителните резултати от допитванията.

Поради липсата на алтернатива, много американци смятат Хилари Клинтън за по-малкото зло, отколкото за голям държавник. Лоша шега може да й изиграе и чувството за недоволство спрямо политическия истаблишмент, за чийто най-известен представител минава тя. Силата й на опитен и изпитан политик е същевременно и нейната слабост. Човек трудно може да си представи, че тя може да внесе нов свеж полъх след 25 години на политическата сцена. Именно за това обаче става дума сега.

Шансове?

Хилари Клинтън трябва да преоткрие себе си. Заедно с предизборния си щаб, тя трябва да разработи убедителни послания и ясно да заяви, защо се кандидатира още веднъж. Хилари Клинтън беше добра външна министърка, но не показа сериозна компетентност по решаващите вътрешнополитически теми като икономика, здравеопазване или вътрешна сигурност.

Републиканците встъпват в изборната борба със самочувствие и много пари. Независимо, че повечето техни кандидати застъпват радикални позиции по отделни въпроси, те биха могат да се окажат опасни за Хилари.

Със своята кампания „Stopp Hillary“ те мобилизират враждебно настроени хора срещу управляващите във Вашингтон, представяйки Хилари Клинтън като ретроградна фигура, която била нещо като „слаб вариант“ на Обама. За мнозинството американци кандидатурата на Хилари Клинтън все още не е достатъчно убедителна. Тепърва й предстои да се пребори, за да получи входен билет за Белия дом. Битката се очертава да бъде твърде интересна.

 
 
Коментарите са изключени за Може ли Хилари да се преоткрие?