Ледът около Антарктида се е свил до рекорден минимум

| от chronicle.bg |

Морският лед около Антарктида се е свил до рекорден мининимум, откакто се води статистика, след като години наред устояваше на ефектите от глобалното затопляне в резултат на човешка дейност, предаде Ройтерс, цитирайки предварителни сателитни данни.

Ледът около замръзналия континент обикновено се топи до годишния си минимум към края на февруари, когато в южното полукълбо е лято, преди да се разшири отново с настъпването на есента.

Тази година на 13 февруари площта му се е свила до 2,287 милиона квадратни километра според предварителните сателитни изчисления на Националния център за данни за снега и леда (NSIDC). Досегашният рекорден мининимум от 2,290 милиона квадратни километра е отчетен на 27 февруари 1997 г.

Специалистите отбелязват, че освен ако не се случи нещо „забавно“ през следващите дни, се очаква окончателните данни да потвърдят рекордния минимум.

През последните години беше наблюдавана тенденция ледът около Антарктида да се разширява, вместо да намалява в резултат на глобалното затопляне, причинено от натрупването на парникови газове в атмосферата, основно от изгарянето на изкопаеми горива.

Това даваше основание на скептиците да изтъкват морския лед около континента като доказателство срещу глобалното затопляне. Някои климатолози обясниха парадоксалното разширение с промени във ветровете и океанските течения.

На другия край на планетата ледът, покриващ Северния ледовит океан, с всяка изминала година поддържа ниски нива.

Източник: БТА

 
 
Коментарите са изключени за Ледът около Антарктида се е свил до рекорден минимум