shareit

Могерини: ЕС остава единен в санкциите срещу Русия

| от |

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви, че нови санкции срещу Русия остават като възможност, но Брюксел няма да търси конфронтация с Москва. На неформалната среща на външните министри от ЕС в Рига Могерини беше оптимист за прилагането на Минското споразумение:

Държавите-членки знаят много добре, че обединението е нашата сила, нашата най-ефективна реакция, както и действие що се отнася до позитивните мерки за прилагане на споразумението. По въпроса за санкциите също ще останем единни.

Британският външен министър Филип Хамънд заяви, че санкциите срещу Русия трябва да останат в сила и е възможно налагането на нови, ако Москва не спазва Минското споразумение. Хамънд направи изявлението си по време на визитата си във Варшава.

Полският първи дипломат Гжегож Схетина също каза, че нови ограничения срещу Русия са вероятни, ако например сепаратистите нападнат град Мариупол, за да увеличат сферата си на влияние. Според Схетина изключването на Русия от система за банкови трансфери SWIFT би било крайна мярка и „нож с две остриета“.

 
 
Коментарите са изключени за Могерини: ЕС остава единен в санкциите срещу Русия