shareit

Могерини: ЕС е готов да поднови партньорството с Русия

| от |

ЕС е готов да поднови партньорството си с Русия при спазване на международните задължения, включително споразумението в Минск за Украйна, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, представяйки доклад за развитието на Европейската политика на добросъседство.

„Ясно показваме, че вратата ни е отворена за европейските ни партньори и за Русия. Главното условие е изпълнението на международните задължения и принципи“, заяви тя. Могерини добави, че се надява Русия да се върне към спазването на международните ангажименти и обещанията от Минск.

Тя заяви, че ЕС приема Русия като „съседка на съседи“, с която съюзът възнамерява да развива отношенията си. Русия има сухопътна граница с пет европейски страни – Финландия, Балтийските страни и Полша.

Могерини обяви още, че ЕС проучва възможността за засилване на мисията от наблюдатели на ОССЕ в Украйна. Тя потвърди, че ЕС ще продължи да работи за нови санкции, които могат да бъдат наложени на Русия в случай на влошаване на ситуацията в Украйна, но отбеляза, че ще се стреми активно да допринася за изпълнението на минските споразумения.

На съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан Могерини обяви, че днес стартира процесът на преоценка на политиката на съседство. Двамата разгледаха резултатите от 11-годишния период на прилагане на европейската политика на съседство, която стартира през 2004 г.

„Европейската комисия ще подготви нови предложения тази есен за развитието и модернизирането на европейската политика за съседство“,заяви европейският комисар Хан. Той подчерта, че политиката няма да промени основната си цел – да изгражда сътрудничество и партньорство със съседите. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Могерини: ЕС е готов да поднови партньорството с Русия