shareit

Млечните храни сутрин улесняват отслабването

| от chronicle.bg по БТА |

Солидна закуска със сирене, прясно или кисело мляко помага за отслабване и контролиране на диабет тип 2, съобщи в. „Дейли мейл“.

Д-р Даниела Якубович от университета на Тел Авив твърди, че суроватъчният протеин, на какъвто са богати млечните продукти, засища отлично и затова е първи приятел на желаещите да отслабнат. Закуската с такъв вид протеини улеснява топенето на килограмите повече от протеините от друг източник, например от яйца или риба тон, или пък от богата на въглехидрати храна.

Суроватъчният протеин предотвратява и рязкото покачване на кръвната захар след хранене, което е важно за хората с диабет тип 2. С времето високите нива на захарта в кръвта могат да доведат до проблеми със сърцето, увреждане на органите, по-бавно заздравяване на раните и влошаване на зрението.

„Калорична протеинова закуска, средноголям обяд и по-лека вечеря е доказана успешна стратегия за отслабване при хора със затлъстяване и диабет тип две“ – каза д-р Якубович, която е професор по медицина в университета на Тел Авив.

Суроватъчния протеин се продава и на прах и може да се добавя в смутита или шейкове. Неговият ефект се дължи на това, че потиска хормона на глада грелин.

Д-р Якубович е сравнила в изследването си суроватъчния протеин и други видове протеини. Тя и екипът й са проследили ефекта им за отслабване, както и действието им за поддържане на постоянни нива на кръвната захар, като са работили с 48 доброволци с наднормено тегло или диабет на средна възраст 59 години. Участниците са спазвали една от три диети с еднакъв брой калории и еднакво разпределяне на храната – повече на закуска, средно количество на обяд и лека вечеря. Разликите били основно в съдържанието на закуската.

Едната група получавала суроватъчен протеин в шейкове. Втората – други протеини от яйца, соя или риба тон, а третата – въглехидрати или скорбяла. След 12 седмици групата на суроватъчен протеин отслабнала най-много – средно 7,6 кг, в сравнение с 6,1 кг за получавалите закуска с други протеини. Доброволците на въглехидратна закуска отслабнали с 3,1 кг.

 
 
Коментарите са изключени за Млечните храни сутрин улесняват отслабването