shareit

MasterCard отчита значителен ръст на безконтактните плащания в Европа

| от |

През последното тримесечие на 2014 г. безконтактните трансакции в Европа са нараснали с 174 % на годишна база, а хората, ползващи възможности за безконтактно плащане, са увеличили използването на този вид услуга с 20%, съобщиха от компанията днес. В Обединеното кралство и Полша, над 90% от ползвателите на услуги за безконтактно плащане заявяват, че са напълно удовлетворени от тях.

От 1 юли 2015 всички новоинсталирани ПОС терминали в България ще предоставят възможност за безконтактни плащания, а до 2018 г. всички ПОС в страната трябва да разполагат с тази услуга. Към момента общо четиринадесет банки, опериращи в България, издават безконтактни карти MasterCard и Maestro.

Сред значимите търговци на местно ниво, чиято терминална мрежа поддържа тази функция на плащанеса водещите петролни компании Лукойл и Shell, верига супермаркети Пикадили, ресторантите за бързо хранене Subway, KFC и Burger King, кина Арена и Синема Сити, Mtel, Jumbo, Inmedio, Ciela, а отскоро и Yellow Taxi.

Търговските обекти в световен мащаб, които предоставят възможност за безконтактни плащания, са се увеличили с 56% за една година, нараствайки до над 3 милиона локации. Европейците все по-често използват услугите за безконтактни плащания: в Чехия 52% от трансакциите с MasterCard® и Maestro® в магазини са безконтактни, в Полша са 33%, в Унгария 18%, а в Словакия 17%.

Според данните, публикувани от Асоциацията за банкови карти в Обединеното кралство – The UK Cards Association, за 2014 година потребителите на безконтактни карти във Великобритания са изразходвали рекордните 2.32 милиарда лири през 2014 г. MasterCard или Maestro Contactless се предлагат в 38 страни в Европа (68 страни по света), като всяка от следните държави са издали над 5 милиона безконтактни карти – Австрия, Франция, Италия, Холандия, Полша, Русия, Турция и Великобритания. / money.bg

 
 
Коментарите са изключени за MasterCard отчита значителен ръст на безконтактните плащания в Европа