shareit

Мария Стоянова оглави временно СЕМ

| от chronicle.bg |

Съветът за електронни медии избра Мария Стоянова за временно изпълняващ длъжността председател. Тя получи 4 гласа „за“ и така заема мястото на Георги Лозанов, чийто мандат изчете. Преди това СЕМ не успя да гласува оставката на Лозанов на четири поредни заседания.

Мария Стоянова е официален представител на България в Групата на европейските медийни надзорници /ERGA/. Започва кариера си през 1995 г. в „Дарик радио“. Три години по-късно, паралелно с обучението си в Европейската журналистическа Академия в Австрия, работи като кореспондент на „Дарик радио“ от алпийската република.

В периода 2000 – 2001 специализира в Германския Бундестаг като сътрудник на дългогодишния председател Рита Зюсмут и на бившия министър във втория кабинет на Ангела Меркел Дирк Нийбел. В най-големия европейски автомобилен концерн „Фолксваген“ Мария Стоянова специализира „Връзки с обществеността“.

Тя има зад гърба си множество практики в германски и австрийски медии. През август 2003 г. се присъединява към големия екип на БНТ, а през февруари 2004 г. оглавява кореспондентския пункт в Берлин.

В продължение на 8 години и половина тя следи, анализира, и коментира процесите и събитията в Германия, Австрия, Швейцария, Унгария и Полша.

По-рано днес АБВ поиска процедурата по избор на нов генерален директор на БНР да бъде спряна, защото трима от членовете на медийния регулатор са с изтекъл мандата – Лозанов, Анюта Асенова и Анна Хаджиева.

Георги Лозанов подаде оставка около месец преди мандатът му да изтече, с която се обяви лицензирането на ПИК ТВ, срещу което обаче няма законови пречки, и най-вече на съдържанието й – „агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак“.

 
 
Коментарите са изключени за Мария Стоянова оглави временно СЕМ