shareit

Македония иска преходно правителство, Груевски гледа към Путин и Белград

| от |

Ако е за „Фамилията“ не ни питайте. Това е най-честият отговор, който получавате по улиците на Скопие, ако поискате мнение за политическите скандали, които разтърсват Република Македония, предаде специалният пратеник на Агенция БГНЕС Георги Пашкулев.

За македонците „Фамилията“ е групата около премиера Никола Груевски и неговият братовчед и шеф на спецслужбите Сашо Миялков.

Западната ни съседка Република Македония преживява най-тежката си политическа криза от обявяването на независимостта си през 1991 година.

Втори месец лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев разпространява потресаващи разговори между отделните министри, включително и на премиера Никола Груевски. От тях става ясно, че правителството на Груевски, подпомогнато от директора на Агенцията за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков брутално кадрува в съдебната система, назначава свои хора по всички етажи на властта, участва в корупционни схеми, а медиите се превърнати в „официоз на Фамилията“.

За първи път обаче от идването му на власт през 2006-та година Никола Груевски е изправен пред тежки обвинения, включително и за маниакалните му и тоталитарни методи на управление, от изявени фигури и членове на неговата партия. Сред тях е и едно от лицата на ВМРО-ДПМНЕ известният професор Йове Кекеновски. Той публично призовава за отстраняване на Груевски, не само от партията, но и призовава да му се потърси и отговорност. Кекеновски и в момента е член на партията.

С космическа скорост нараства популярността и на т.нар. „Амстердамска тройка“. В нея влизат бившият македонски посланик в САЩ и Холандия Никола Димитров, бившият зам.министър на здравеопазването Владимир Лазаревик и бившият зам.министър на земеделието Перо Димшоски. Всички те са изпълнявали тези длъжности в началния период от управлението на Груевски.

Димитров се закани, че „няма да позволи ВМРО да бъде исторически делегитимирана, поради група хора, които са изгубили политическия компас“. „Хора, които знаят къде е щабът на ВМРО-ДПМНЕ, но са забравили кои са идеалите и ценностите на ВМРО. Не съм чест гост в щаба, но зная, че когато МВР се превърне в щаб на партията, се отменя държавата“, каза Димитров. Той потърси и политическа отговорност, включително и лична политическа отговорност за виновниците.

Местните политически наблюдатели не изключват Груевски да има съдбата на бившите премиери на Хърватия и Словения Иво Санадер и Янез Янша. И двамата получиха затвор поради огромни корупционни схеми, в които участваха.

Лидерът на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и премиер на страната Никола Груевски отказва да коментира и да потвърди или отхвърли автентичността на разпространените телефонни записи /това било работа на разследващите, бел.ред./, но за сметка на това в типичния за югодиктатора Йосип Броз Тито стил отправя все по-тежки обвинения. „Шпиони“, „Слуги на чужди държави“, „Участници в сценарии за сваляне на властта“, които ще „получат жесток отговор“. Това са само част от личните квалификации на Груевски. А за поставените под полицейски и партиен контрол медии коментарите стигат и до умопомрачителните призиви като: „Да ги поставим под тежък камък“ или „Да ги няма“, „Да отиват в канализацията“. Разбира се, че тези призиви за разправа се отнасят за критиците на Груевски.

В дипломатическите среди в Скопие все по-открито се говори за връзките на Груевски със съмнителни руски олигарси, включително и с поставения в черния списък Тимченко. Към това винаги се подчертава икономическата и политическа му обвързаност, заедно със Сашо Миялков със сръбския политически елит, включително и престъпен.

Интересен факт е, че в Гърция и Сърбия няма почти никаква информации за случващото се в Република Македония.

Искането на опозицията за сформиране на преходно правителство намира все повече привърженици, включително и в редиците на управляващата коалиция.

Това е може би и истинското решение на тежката политическа и държавна криза, в която Никола Груевски хвърли страната. След като и самият вицепремиер и министър на финансите, който е и кум на Груевски, Зоран Ставревски в един от разговорите с вътрешния министър Гордана Янкуловска признава драмата, в която е изпаднало управлението и прави следното признание: Това го няма в нито една нормална държава в света! Това е лудост. А репликата на Янкуловска е многозначителна за Груевски: Той е превъртял.

Това е оценката на най-близките хора на Груевски. А, истината? Колко ли е жестока? /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Македония иска преходно правителство, Груевски гледа към Путин и Белград