shareit

„Любовта е в кошчето“ и онзи арогантен Banksy

| от chronicle.bg |

Историята познава редица арогантни и алчни хора на изкуството. Преди дни обаче един артист с неизвестна самоличност ги надмина всичките. Британският (предполагаемо) уличен артист Banksy създаде история с първата творба на изкуството създадена по време на търг, секунди след като чукчето официализира продажбата на негова картина за рекордните 1.3 млн. долара.

В онази вечер в аукционната къща „Сотбис“ пред очите на всички „загина“ произведението „Момиче с балон“. Картината, нарисувана със спрей, беше унищожена от шредер, скрит в рамката. Дни по-късно артистът Banksy обяви заглавието на останките от картината, които вече сами по себе си са творба на изкуството – „Любовта е в кошчето“. Това е името на новата… творба. Заглавието беше сертифицирано от Pest Control – органът, който признава творбите на Banksy.

Инсталацията, както може би следва да я наричаме, ще бъде изложена в залата на „Сотбис“ на Бонд стрийт.

„Banksy не унищожи произведение на изкуството на търга, той създаде такова.“ казват от „Сотбис“, цитирани от Artsy. „След намесата му в нощта на търга, сме щастливи да потвърдим продажбата на новата творба, „Любовта е в кошчето“, първото произведение на изкуството, създадено по време на търг.“

От аукционната къща също потвърждават, че купувачът от миналия петък ще запази покупката си, но не разкриват самоличността му. Казват само, че е жена от Европа, колекционер на предмети на изкуството и дългогодишен клиент на „Сотбис“. В свое изявление, тя пише:

„Когато чукчето удари и картината беше разрязана, първоначално бях шокирана, но постепенно осъзнах, че всъщност притежавам собствено парче от историята на изкуството.“

 
 
Коментарите са изключени за „Любовта е в кошчето“ и онзи арогантен Banksy