Докато една част от екипа ни си търсеше пътя из истанбулската мъгла ненадейно попадна на http://www.sibelcooks.com/. Е не беше съвсем случайно, но това да си остане между нас. А там сред много вкусни ястия ни чакаше това :
Да, точно така този бюрек се казва “Валиде султан”, това е сан, който се давал на майката на султана в Османската империя. Коя точно майки на 36-те султана си го е харесала не е известно. В кулинарните книги за Османска кухня, станали много популярни последно време, пише,че бюрекът се сервирал често със следобедният чай в сарая. Ето и рецептата:
1 пакет кори за баница
6-7 средни глави лук
2 водни чаши ситно натрошени орехи
2 супени лъжици олио
3 супени лъжици краве масло
сол,черен пипер
черен сусам за поръсване
За заливката:
2 водни чаши прясно мляко
3/4 водна чаша олио
2 яйца
Лукът се обелва и нарязва на ситно. Слага се в разтопеното масло и на умереногън се готви докато омекне. Добавят се орехите,черният пипер и солта и се разбъркват добре и оставят на бавен огън за 5 мин. Сместа се сваля от печката и се оставя да изстине. След това се разбъркват всички продукти за заливката. Намазва се кръгла тава с олио. Признавам, аз винаги слагам хартия за печене, за да не се налага търкам тавата после 🙂 След това започвате да редите бюрека, един лист кора, върху него малко от соса/ заливката, после още един лист и така се редува докато сложим половината от корите. Изсипвате сместа от орехи и лук и продължавате да редите корите, поливайки ги със заливка, докато свършат. Заливате с останалата част от соса и поръсвате с черен сусам- ако нямате може и без него. Пече се на 200 градуса, докато кората добиезлатист цвят. Или докато усетим приятната миризма на бюрека. Адски вкусно е.