shareit

Лукарски: Част от дълга ще покрие вътрешнофирмената задлъжнялост

| от |

Има политическа химия между мен и министър Владислав Горанов. Дългът ще покрие стари задължения на държавата. Мисля, че трябва да бъде взет.

Това заяви Божидар Лукарски, министър на икономиката пред БНТ. Част от дълга ще отиде за покриване на вътрешнофирмената задлъжнялост, поясни той като уточни, че вдигането на оборота и на потреблението ще стане не със средствата на дълга – „естественият оборот на икономиката зависи от правната рамка на икономиката“.

Попитан каква е вътрешно фирмената задлъжнялост, министърът каза, че не може да каже. „Между другото има разминаване на данните на НСИ и другите данни. Бизнесът отчита по-голяма фирмена задлъжнялост, отколкото отчита НСИ“, посочи той.

Лукарски прогнозира, че при гласуването на дълга в парламента сигурно ще има спънки. „Един от проблемите, за които колегата Горанов се извини, е че не бе предварително разяснил параметрите. Сега е времето за теглене на такъв дълг защото финансовите пазари в момента са подходящи, нещо което Горанов също не обясни, но джентълменски се извини. Вярвам, че колегите ще го разберат и ще го подкрепят. Мисля, че това ще е последното комуникационно недоразумение и вече няма да се допуска такова“, каза Лукарски.

Аз гледам да съм реален и мисля, че министър Горанов се справя много добре с разпределяне на перата, коментира икономическият министър. За Горанов каза още, че изключително много го харесва като професионалист. Той е ми прави впечатление като най-подготвения професионално кадър, обяви Лукарски. Това че икономическият министър се разбира и работи добре с финансовия министър не значи че той е подчинен на него, каза икономическият министър.

На въпрос какви са лостовете за борба със сивата икономика Лукарски каза, че би могъл да отговори, само яко агенцията по приходите беше към МИ. По принцип основният лост е да накараме фирмите да влезат в т.нар. публичен сектор. Ние предлагаме да се вдигне прагът на ДДС. Още не сме фиксирали сумата, но 100 хил. евро, както е в ЕС е доста висока за България, каза Лукарски.

За свободната индустриална зона във Видин мининстърът не пожела да коментира, защото инвеститорите не искат да се афишират договорите. Вчера той е имал среща с австрийски инвеститори, които също не искат да се афишират намеренията им за инвестиции. Ние сме загрижени за Северозападния район, каза той. Северозападният район за райониране включва и две други области – Ловеч и Плевен, които са доста по-развити. Продължавам да държа на една идея, която е моя. Създаване на държавна структура, по възможност от служители от Северозапада, която да работи за оживяване на региона. Надявам се този път нещо да се получи. Аз говорих с хора от Монтана, които казаха „наистина се надяваме да се случи нещо“. Лукарски поясни, че се предвижда изграждане на завод за автомобилни части и фабрика за преработване на месни продукти. Писаха ми есемеси, колеги от региона ми се обаждат, чувствам че нещата се раздвижват, заяви той. / БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Лукарски: Част от дълга ще покрие вътрешнофирмената задлъжнялост