Лампа свети с помощта на октоподни бактерии

| от |

Биолуминесцентността заинтригува толкова много холандската дизайнерка Тереза ван Донген, че тя създаде лампа, която свети, захранвана от октоподни бактерии, съобщи в. „Индипендънт“.

Тези микроорганизми светят меко всеки път, когато до тях достигне кислород от нова вълна. Лампата се нарича „Амбио“. Тя балансира две тежести и стъклена тръба, пълна наполовина с „изкуствена солена вода“, в която има и внимателно подбрани луминисцентни бактерии. Лампата трябва да се побутва леко от време на време. Тежестите поддържат движението 20 минути и тя свети.

В изкуствената среда обаче бактериите имат храна само за два дена и след това трябва да бъдат сменени. Дизайнерката сега работи заедно с учени, за да удължи този срок. „Целта ни е да създадем инсталация, където нова хранителна среда се добавя постоянно към течността с бактерии, като излишния флуид постоянно се източва, без да се използва електричество. По този начин теоретично популацията може да се поддържа вечно“ – каза Ван Донген.

Бактериите се извличат от кожата на октоподи. „Амбио“ улавя енергийния потенциал на природата, убедена е дизайнерката. Лампата обаче още е в развойна фаза и не се продава. Създадените от дизайнерката прототипи са предназначени за галерии.

Преди да стане дизайнер, Тереза ван Донген е учила биология и тя „остава вдъхновение за работата й.

Ambio, bacterial lamp by Teresa van Dongen from Teresa van Dongen on Vimeo.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Лампа свети с помощта на октоподни бактерии