shareit

Литвиненко е убит с одобрението на Путин

| от chronicle.bg, по BBc |

Руският президент Владимир Путин вероятно е дал одобрение на операцията за убийството на бившия шпионин на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Литвиненко през 2006 година. Това сочат данните от британското разследване по случая.

Путин вероятно е подписал заповедта за отравянето на Литвиненко в Лондон, отчасти заради лични противоречия между двамата.

Вдовицата на Литвиненко Марина приветва изводите от доклада и призова към сакнции за Русия. Според руското външно министерство проверката е била „политизирана“.

„Съжаляваме, че чисто криминален случай беше политизиран и засенчен от цялостната атмосфера на двустранните отношения“, се посочва в руската реакция. Според Москва разследването не е било прозрачно.

За смъртта на Литвинеко са обвинени двама руснаци – Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун. И двамата отричат. Предполага се, че те са действали по заповеди от Федералната служба за сигурност на Русия.

Луговой, който днес е руски политик, нарича обвиненията срещу себе си „абсурдни“. Той вижда в резултата от разследването единствено потвърждение за антируската позиция на Лондон и нежеланието на Великобритания да разкрие истинската причина за смъртта на Литвиненко.

Докладът от провеката посочва категорично Луговой и Ковтун като убийци на Литвиненко, но руската страна отказва да ги екстрадира във Великобритания за разпит.

Като мотиви за убийството на бившия шпионин се посочват работата му с британските служби и критиките му към ФСБ и Владимир Путин.

Употребата на полоний 210 според британските разследващи е силен индикатор за участие на държавната власт в убийството, защото отровата се получава в ядрен реактор, посочва BBC.

Според доклада има доказателства, че Литвиненко е бил оставен да умре от бавна смърт чрез радиация, за да бъде „изпратено съобщение“.

 
 
Коментарите са изключени за Литвиненко е убит с одобрението на Путин