shareit

Лекари от Плевен спасиха живота на мъж с бамбукова пръчка в мозъка

| от chronicle.bg |

Екип на университетската клиника по „Неврохирургия“ в Плевен, ръководен от началника на клиниката – републикански консултант доц. д-р Йордан Панов, спаси живота на 57-годишен мъж, приет в кома с проникнала в мозъка му 15-сантиметрова бамбукова пръчка. Случаят е единствен в света – няма описан такъв в световната медицинска литература. Това съобщи доц. Панов пред БТА.

Пациентът е докаран преди две седмици от село до Ловеч след инцидент в дома му. Късно вечерта той се спънал и паднал върху бамбуковата пръчка, която придържала цветя в двора му. С компютърна томография в Плевен установили, че тя е проникнала на дълбочина 15 сантиметра през орбитата на окото – близо до очния нерв, плъзнала се е покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка до малкия мозък, където е причинила голям кръвоизлив, поясни доц. Панов.

Екипът, ръководен от доц. Панов, асистент д-р Илия Вълков, анестезиолог д-р Любомирова, са извършили успешно двучасова операция при която пациентът е спасен.

След 14 дни той вече вижда с пострадалото око, движи се, подобрява се добре, каза лекарят.

Случаят ще бъде представен на международни научни форуми и в световната специализирана литература по медицина.

 
 
Коментарите са изключени за Лекари от Плевен спасиха живота на мъж с бамбукова пръчка в мозъка