shareit

Ледниците в Антарктика се топят с три пъти по-бързи темпове

| от |

Топенето на ледниците в района на Антарктика протича с три пъти по-бързи темпове през последното десетилетие, установи проучване, цитирано от Франс прес.

Ледовете от морето Амундсен в Западна Антарктика се топят най-бързо на континента и допринасят най-много за повишаването на нивото на океаните, констатираха учени от университета в Ървин в Калифорния и от Лабораторията за ракетни двигатели към НАСА.

Две други проучвания, публикувани през месец май, стигнаха до извода, че топенето на ледниците в западната част на Антарктика, които съдържат достатъчно вода, за да покачат нивото на океаните с 1 метър, е необратимо. То е предизвикано от глобалното затопляне.

В най-новото изследване са използвани четири технически метода за установяване на топенето на ледниците. Общият обем на изгубен лед на планетата е бил 83 милиарда тона годишно от 1992 година насам. А ледниците от Антарктика са се разтопявали с еквивалента на една планина Еверест на всеки две години. Най-високата планина на планетата тежи 161 милиарда тона, припомня агенцията.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Ледниците в Антарктика се топят с три пъти по-бързи темпове