Кунева: Ифраструктурните проекти не могат да се случат без реформа на правосъдната система

| от |

Мисля, че след като 7 часа е имало за какво да говорят представители от двете парламентарни групи, значи това е добър знак. Колкото до това дали ще има продължение, нека все пак да подчертая, че мандатоносителят трябва да реши как да продължат консултациите.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ лидерът на движение „България на гражданите“ Миглена Кунева

Това, което може да направи една интелигентна коалиция, каквато съм сигурна, че Реформаторският болк е, е да гледа отговорно на следващите години какво очаква от развитието на страната и да постигне съгласие по колкото се може повече приоритети, които са в интерес на държавата.

Хората гласуват за дадена политическа сила, за да видят изпълнени приоритетите, които тя предлага.

Според електронното гласуване на вътрешнопартийния референдум в ДБГ, повечето от членовете са „за“ коалиция с ГЕРБ, но се изчаква и ръчното преброяване, тъй като не всички са участвали електронно, уточни Кунева. Тя е готова на среща с лидерката нахристияндемократите, която заяви че РБ не представлява позициите на всички в него. Бившият еврокомисар отчете че такива срещи се правят на ниво „коалиция“ редовно. Няма проблем с единното говорене и позиция на Блока, заяви Кунева и направи сравнение с ЕС, където държавите понякога имат различни интереси, но успяват да постигнат стабилни и трайни общи решения:

Реформаторският блок се явява успешно дотук на всички избори, на които участва. Това е знак на единство. Ние формирахме парламентарна група от всички 23-ма представители, имаме обща програма, добро коалиционно споразумение, което спазваме. Тоест, по същество, няма никакво разноговорене и няма различни дела. Естествено, говорители на една или друга част от РБ могат да излизат с различни нюанси, но това ни най-малко не трябва да ни разколебава, че сме единни.

При следващи преговори с ГЕРБ трябва да търсим нещата, които ни събират, а не тези, които ни разделят, за да се натрупа критична маса от елементи, по които двете формации са съгласни, каза Кунева. Тя изтъкна, че Реформаторите уважават приоритета на ГЕРБ за инфраструктурни проекти, но те не могат да се случат без реформа на правосъдната система.

Ще ви дам един пример, който тази седмица ще повтарям. По всяка вероятност Румъния ще влезне в Иенген с отпадане на морските и речните граници. Това е добър успех за системата на сигурност и правосъдие, такава оценка. Икономическият ефект обаче за България, след като ние оставаме зад Шенгенското пространство, е, че Констанца, като пристанище,ще се развие за сметка на Бургас и Варна.

Според Кунева е необходимо постигане на съгласие в политиката, включително и с НФСБ. Тя коментира, че ЕС се е развил благодарение на съгласието.

Няма какво да очакваме отвън. Всичко, което можехме да очакваме отвън ни е дадено. И това е много важен извод за нас. Всичко, което очаквахме отвън, се случи. Хайде да направим така, че да го сбъднем тук, в България. Никой не може да ни замести.

Повече можете да чуете в звуковия файл тук.

 
 
Коментарите са изключени за Кунева: Ифраструктурните проекти не могат да се случат без реформа на правосъдната система