shareit

Кристалина Георгиева се отказва от ООН

| от chronicle.bg |

Кристалина Георгиева няма намерения да напуска позицията си на вицепрезидент на Европейската комисия.

Това послание разпространи пресцентърът на Министерски съвет след телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и европейския комисар от България.

„Кристалина Георгиева го увери, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер“, пише в съобщението на МС.

Не се съобщава за повода за разговора между Борисов и Георгиева – т.е. не е ясно дали премиерът й е предлагал нов политически пост от името на правителството или ГЕРБ (например: евентуална номинация за президент в кампанията през октомври 2016).

Новината идва в разгара на потока от спекулации, че Кристалина Георгиева е потенциален кандидат за генерален секретар на ООН като номинация от България.

Редица световни издания спрягаха името й като конкурент на Ирина Бокова, който обаче не се ползва с подкрепата на Русия.

Бившият външен министър Соломон Паси дори лансира предположението, че евентуалното издигане на Георгиева за ООН ще бъде блокирано с вето от руския президент Владимир Путин като „възмездие“ за санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия.

Очаква се българската номинация за генерален секретар на ООН да бъде обявена до края на март.

 
 
Коментарите са изключени за Кристалина Георгиева се отказва от ООН