shareit

Крайнодесен е фаворит за президент в Австрия

| от chronicle.bg |

Президентски избори се провеждат днес в Австрия. Фаворит на вота е Норберт Хофер – кандидат на крайнодясната Партия на свободата, който се застъпва за излизане на Австрия от Европейския съюз и орязване на достъпа на чужденци до социалната система на страната. Според предварителните проучвания на общественото мнение, опонентите му Рудолф Хундщорфер от Социалдемократическата и Андреас Кол от Народната партия събират общо толкова гласове, колкото се очаква да получи той.

Други ключови кандидати за президентския пост са дългогодишният представител на „Зелените“ Александер ван дер Белен и бившият председател на Върховния съд Ирмгард Грис. И двамата се състезават като независими кандидати.

Според „Дойче Веле“ днешните президентски избори в Австрия могат да влязат в историята като първия случай, в който кандидатите на управляващите политически сили не достигат до балотаж. Ниският рейтинг на управляващата широка коалиция се дължи на недоволството на австрийците от политиката по мигрантския въпрос и безработицата, опасенията от високия бюджетен дефицит и проблемите на образователната система.

 
 
Коментарите са изключени за Крайнодесен е фаворит за президент в Австрия