shareit

Комисия ще проучва намесата на Русия и Турция в българската политика

| от chronicle.bg |

Народното събрание създаде Временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България, предаде вестник Сега.

За създаването на тази комисия бяха 126 депутати, против бяха 19 и се въздържаха 13.

Идеята за комисията е на ДПС, но проектът е подписан също от ГЕРБ и БСП. Общо подписите на народни представители под проекта са 73. Предложението е комисията да се състои от 16 народни представители, избрани на партиен принцип за срок от 2 месеца.

Преди това Радан Кънев заяви, че проблемът е непреходен, той е неразривно свързан с целия ход на историята на независимата българска държава. „Бързането за тази комисия поражда съмнения за 2-ри план, който влагат вносителите на проекта за комисия-ГЕРБ, БСП и ДПС. Заради важността на темата в днешния ден и исторически, очевидно ще се породи определен консенсус. Тези въпроси трябва да бъдат изследвани. Бързането, обаче създава опасение от имитация, както и формулировката на решението”, заяви Кънев.

Той коментира, че намесата на всяка друга държава във вътрешните работи на България е еднакво опасно. „Макар и исторически, не толкова традиционна, както тази на Османската и Руската империя във всичките им форми на съществуване като държави. Подчертавам, че днешните форми на съществуване на Русия и Турция максимално се приближават до най-опасните за нас имперски форми от 19 век”, каза още Кънев.

По-рано Мустафа Карадайъ от ДПС поясни, че през последните седмици в публичното пространство, в това число и в медиите са разгласени факти и обстоятелства и се появиха твърдения за намеса на определени официални представители, политици, дипломати на Република Турция във вътрешнополитическия живот на страната.

„Беше изнесена информация за оказан натиск върху български политици, партийни активисти и представители на местни власти в тяхната дейност. От друга страна паралелно с това се появиха и упорито се разпространяват твърдения, че определени български политически партии системно прокарват в българския обществено политически интересите на Руската федерация”, каза още Карадайъ.

 
 
Коментарите са изключени за Комисия ще проучва намесата на Русия и Турция в българската политика