shareit

Коледните традиции, които обичаме и все още можем да спазваме

| от chronicle.bg |

За добро или за лошо празниците вече не са това, което бяха. Въпреки че ги харесвахме, много от обичаите останаха някъде в миналото и бяха изместени от белезите на днешното време.

Помните ли например как баба ви не разрешаваше да влизате в кухнята на дълга Събота, за да не влезе студа и тестото за козунака да не успее да втаса? А пукането на бъдника в камината? А миризмата на тамян на Бъдни вечер? А очарователните постни ястия на трапезата на 24-ти декември, когато сте се сгушили един до друг с роднините, защото масата не може да ви побере? После трябваше да си легнем, защото подаръците не ги получавахме на 24-ти вечерта, а на 25-ти сутринта.

В това време на годината носталгията много лесно намира благородна почва и си припомняме как празнувахме Коледа преди време. За да усетим пак онази тръпка купуваме всевъзможни украси от големите магазини, но всяка година поне няколко пъти ще чуете: „Нещо не ми е коледно…“ Трудно ще ви е, особено ако под „коледно“ разбирате описаното в горния параграф. Защото то все по-рядко намира приложение в ежедневието ни, макар и да е напълно по силите ни да го правим.

Ако все пак искате да усетите стария коледен дух, пригответе работодателя за няколко почивни дни около празниците и се подгответе за дълги приготовления. Ако сте готови(и работодателят е готов), нека си припомним коледните традиции, които обичаме, но някъде по пътя престанахме да спазваме, а все още можем.

Домашно приготвени ястия
Да, любимото на всички, но трудно за приготвяне. Отнема време. Не се оплаквайте, а извадете скъсаната книга на баба със засъхнало брашно, олио и какво ли още не по страниците й, и се развихрете. Направете домашен ошав и сладки в промишлени количества – във всякакви форми, всякаква декорация, всякакви съставки. Ако не сте специалисти, по всяка вероятност няма да станат такива каквито ги виждате в главата си, но пак ще бъдат по-вкусни от другите. Познайте защо.

European Christmas Cookies
Getty Images

Картичките
Но не пратени по Интернет, а с „Български пощи“. Украсете ги – зарадвайте любимите си хора. Пратете ги по-рано, защото никой не знае колко ще закъснеят… ако изобщо пристигнат. Но дори да закъснеят, нима не бихте се зарадвали да получите честитка по пощата две седмици по-късно. Нищо не може да се сравни с хартиения носител.

Украса от подръчни материали
Винаги има нещо старо, от което може да излезе хубава коледна украса. Отделете си един следобед след работа, за да направите коледен венец за входната врата. Или гирлянд за елхата. Каквото и да е. Коледната украса е неотлъчен елемент от празника. Шишарки, пуканки, гланцови блокчета, елхови клони…

pine-2597680_1920
Pixabay

Заедно
Коледа е семеен празник – уют, топлина, смях и радост – все клишета, които обаче работят. Нищо не сближава повече от събирането на едно място в студен зимен ден. Дали ще ядем, ще печем сладки, или просто ще си говорим, това е една от основите съставки на коледния дух, който всички търсим, дори нихилистите, които си дават вид, че мразят всичко. Накрая всичко опира до момента. Него ще запомним.

Малките подаръци
Нещо символично. Най-добре за ядене – приготвено от вас. Изобщо каквото ви дойде на ум. Тук няма правила и обичаи. Направете изненада на партньора, майка, баща, леля, племенник, дете – опаковайте 24 малки неща (по едно за всеки ден от 1-ви до 24-ти декември) и му/й го подарете.
(бел. авт. от личен опит – чувството е уникално)

retro-gifts-1847088_1920
Pixabay

Писма
Напишете писмо до някого (може и до Дядо Коледа), благодарете му, зарадвайте го. Писмото може да е и до вас самите. Какво ще кажете, решавате вие. Погрижете се само казаното в писмото да се пренесе и в реалността. Магията на Коледа не е случайна и това може да се случи.

Като герои на Чехов
Не, не си заравяйте главите в пясъка като щрауси. Но си отделете време за припомняне на истории от миналото. Говорете с близките си за минали истории, които все още успяват да ви стоплят и усмихнат. Споделете си мили моменти. В това припомняне има необясним и много приятен чар.

 
 
Коментарите са изключени за Коледните традиции, които обичаме и все още можем да спазваме