Когато металът и камъкът проговорят в един глас

| от chronicle.bg |

Един разказ на Смирненски, много малки по размер камъни, метал със здравина и гъвкавост, присъщи само на човека и хиляди мисли за живота.

Една своеобразна притча за етапите на съществуването, кръговратите, посоките му и порастването представлява изложбата „В един глас“ на младите скулптори Михаела Каменова, Николета Иванова и Венцислав Шишков. Към тях ще се присъедини и скулпторът Емил Бачийски, който е техен преподавател и има над 150 международни изложби и награди от цял свят. Той е подготвил специална изненада за студентите си – творби в серия „Кълнове“, посветени на самите Николета, Венци и Михаела.

Остава въпросът какво ще порасне в главата ви след срещата очи в очи с топлия и същевременно студен метал на Николета, малките камъни на Венцислав и ятото птици от пластика на Михаела.

Изложбата „В един глас“ ще бъде открита в четвъртък (16.03) в 18 часа в галерия „Сезони“ и ще продължи до 29-и март.

Михаела Каменова, Николета Иванова, Венцислав Шишков и Емил Бачийски са възпитаници на Националната Художествена Академия, специалност „Метал“, която тази година навършва 25 години от създаването си. Завършил през 1998 г., Бачийски днес е преподавател в катедрата, а бившите му студенти Михаела, Николета и Венцислав, са съответно докторанти и асистент в същата специалност. Освен общият материал, който използват за осъществяването на своите композиции, четиримата автори са свързани с голям брой съвместни проекти.

Серията пластики „Етапи“ на Венцислав Шишков проследява моментите от създаването на даден обект. Различните структури, конфигурации и цветове на материала допринасят за създаване на контраст, както между скулптурите една спрямо друга, така и във всяка една от тях. Венцислав е работил и с метал, и с камък, а в композициите присъстват изчистени геометрични елементи, контрастиращи с груби необработени повърхности.

Пластиките от цикъла „Кръговрат“ на Николета Иванова са инспирирани от творбата „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски. Обект на различни тълкувания, разказът е вдъхновил много нови произведения на изкуството. В своите геометрични композиционни решения въплъщавам идеята за кръговрата на живота, валиден за всички хора.

Желанието на човека да се извиси и да е свободен, като птица е образ на стремежа към развитие в цикъла „Посоки“ на Михаела Каменова. Независимостта, носи тежестта на решенията по пътя към целта, като изборът остава личен. Чрез пластики изградени от метални модулни елементи, напомнящи ято птици, изразявам порива като посока на движение.

Пластиките, включени в изложбата, обобщават взаимната работа на един учител и неговите ученици през годините. „В един глас“ е провокация не само за зрителя, но и за самите творци, представяща определен момент – резултат от дългогодишна съвместна работа, но и перспектива за бъдещо творческо развитие.

izlojba metal

 
 
Коментарите са изключени за Когато металът и камъкът проговорят в един глас