shareit

Климатът виновен за войната в Сирия?

| от |

Голямата суша в страната е причинила ескалиране на напрежението

Климатичните изменения до известна степен са виновни за въоръжения конфликт в Сирия, обявиха изследователи в понеделник. Те твърдят, че глобалното затопляне е предизвикало голямата суша, която обхвана близкоизточната държава между 2006 г. и 2009 г., и че именно тя е един от факторите за кървавите бунтове, които избухнаха през 2011 г. Според експертите, цитирани от The Economic Times, тази суша е била най-лошата в съвременната история на страната.

Колин Кели, водещ автор на изследването, казва, че той и колегите му установили, че докато Сирия и останалата част от региона, известен като Плодородния полумесец, страдат от периодични засушавания, „такава суша е била 2-3 пъти по-тежка вероятно заради нарастващото безводие в региона”.

Редица социолози, политици и други експерти вече изказаха предположение, че климатът е изиграл роля в сирийските размирици.Те цитират изследвания, според които голямата суша, комбинирана с други фактори, включителнонеадекватните политики на Дамаск за селското стопанство и използването на водата, са станали причина за лошата реколта, което пък довело до миграцията на близо 1,5 милиона души от селските към градските райони. Това от своя страна допринесло за ескалиране на социалното напрежение, което в крайна сметка ескалира до въстанието срещу президента Башар Асад през март 2011 г.

Конфликтът отне живота на най-малко 200 000 души. ООН изчислява, че половината от 22-милионното население на страната е било засегнато, като над 6 милиона сирийци са били вътрешно разселени.

Изследователите казват, че има и още фактори, които са допринесли за хаоса, включително притока на 1,5 милиона бежанци от Ирак. / novanews.bg

 
 
Коментарите са изключени за Климатът виновен за войната в Сирия?