shareit

Китайците ще произвеждат масово „суперкучета“

| от chronicle.bg, по БТА |

Китайски учени обявиха, че са разработили метод, с който да развъждат масово изключително силни и бързи „суперкучета“, съобщи в. „Мейл он сънди“.

Те го постигат, като променят физиката на кучето, модифицирайки гените му. След това го възпроизвеждат с клониране. Така могат да създадат например кучета с по-големи мускули, които бягат по-бързо. Те ще са идеални за полицейски или работни животни. По същия начин могат да бъдат създадени и кучета с определени болести за целите на изследвания.

Пример за метода им е клонираният бигъл Лун Лун. Той е двойник на Епъл. Това куче е създадено от пекинската компанията „Sino Gene“ с изключване на гени. Лун Лун е роден на 28 май. Баща му Епъл е роден в същата лаборатория на 29 декември 2016 г.

Епъл е създаден първоначално за изследване на причините на атеросклерозата и търсене на лечения. Затова след модифициране на гените на здрав бигъл кученцето се родило с високо ниво на липидите в кръвта.

Първото клонирано куче е създадено от южнокорейски учени още през 2005 г. Китайските учени обаче са първите, успели да дуплицират генетично променено куче. Преди две години в „Sino Gene“ създадоха два бигъла, които са били два пъти по-мускулести от обичайното.

 
 
Коментарите са изключени за Китайците ще произвеждат масово „суперкучета“

Повече информация Виж всички