shareit

Китай може да победи САЩ при военен сблъсък, смятат повечето китайци

| от |

Повечето китайци смятат, че тяхната армия може да превземе спорни острови в Източнокитайско море и Южнокитайско море, дори и при американска военна намеса в конфликтите, отбелязва National Interest.

Около 87% от анкетираните заявяват, че китайските въоръжени сили вече притежават мощта да превземат островите Сенкаку от Япония. Запитани дали все още вярват, че армията може да постигне тази задача, ако САЩ се намесят в конфликта,74% отговарят положително.

Подобен процент смятат същото и за островите в Южнокитайско море. Запитани дали вярват, че китайската армия може с военни средства да си върне оспорвани острови в Южнокитайско море, 85,6% отговарят „да“.

73% от анкетираните са убедени, че Китай ще надделее, ако САЩ се намесят военно от името на държавите в Югоизточна Азия.

Обаче 55% от респондентите смятат, че не е в национален интерес Китай да използва сила, за да защити националните си интереси край островите Сенкаку. 33% не са съгласни, а останалите не могат да отговорят.

Повече от половината китайци (54%) са съгласни, че не е в интерес на Китай да използва военна сила за спорните острови в Южнокитайско море, докато 33,5% са на противоположното мнение.

Мнозинството вярва, че китайската армия трябва да избягва конфликт със САЩ в региона, тъй като това ще помогне на китайското ръководство да спечели подкрепа за агресивни политики.

Корупцията, безопасността с храните и лекарствата, моралните въпроси, екологичното замърсяване, спорните острови и ножицата „богати-бедни“ са част от основните проблеми в Китай според анкетираните.

Проучването е на Perth USAsia Centre и в него са участвали 1 413 души. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Китай може да победи САЩ при военен сблъсък, смятат повечето китайци