shareit

Кипър ще приеме корабите на Русия

| от |

Русия подписа споразумение с Кипър, по силата на което ще им достъп до кипърските пристанища. Руският президент Владимир Путин се съгласи на уговорката след продължителни разговори с кипърския си колега Никос Анастасидис.

Споразумението идва след обтягането на отношенията между Русия и Западните страни заради продължаването на конфликта в Украйна.

Президентът Путин заяви, че другите страни не трябва да бъдат притеснени от въпросното споразумение, тъй като пристанищата ще се използват предимно за борба с тероризма и пиратството.

Островът вече е домакин на британски военни бази. Великобритания съобщи във вторник, че ще изпраща свои военни експерти в Украйна.

Напрежението между Русия и другите европейски страни остава, но Путин заяви, че не смята споразумението си с Кипър за притеснително. „Не използвам приятелските си връзки срещу никой, не мисля, че има нещо притеснително около споразумението с Кипър”, заяви той.

Русия търси начин да заздрави отношенията си с няколко членове на Европейския съюз – Кипър, Унгария и Гърция. Това се наложи след влошаването на отношенията със САЩ заради намесата на американците в конфликта в Украйна.

Президентът Анастасидис съобщи и че двете страни обсъждат възможността Русия да използва въздушна база в Кипър за хуманитарни мисии.

 
 
Коментарите са изключени за Кипър ще приеме корабите на Русия