Канелени рула

| от |

Гостуваме отново на любимия си кулинарен блогър Дарин Стойков на http://fkusno.com, с какво ли ще ни изненада този път?

Необходимите продукти за тестото

  1. 600 грама бяло брашно
  2. 1 пакетче суха мая
  3. 150 грама бяла захар
  4. 100 милилитра прясно мляко
  5. 125 грама (едно пакетче) масло
  6. три големи яйца

Cinnamon-Rolles-1

Сложете половината от брашното в голяма купа и посипете отгоре маята. В малка тенджерка стоплете маслото, млякото и захарта, но не да завира – достатъчно е маслото да се разтопи и захарта да се разтвори.

На тънка струйка добавете течността към брашното и маята, бъркайте добре с лъжица или с миксер на бавна скорост. Целта е да се получи нещо, което наподобява пареното тесто за еклери и това ще стане така заради температурата на млякото и захарта. След като стане хомогенна смес, добавете яйцата и разбъркайте добре докато се поемат от сместа.

Добавете и останалата половина от брашното и замесете меко тесто. Тук трябва да направя уточнението, че е възможно да ви потрябва и още брашно – то е деликатен продукт и грамажа винаги варира. Зависи от много неща – колко е старо брашното, къде е съхранявано, каква е температурата в стаята и дори дали навън е облачно или слънчево. Не месете много дълго, целта е тестото да се събере на топка.

Cinnamon-Rolles-2

Сложете го отново в купата, покрийте с фолио и го оставете да втаса за около час, час и половина докато удвои обема си.

Необходимите продукти за плънката

  • 100 грама стафиди
  • 100 грама орехи
  • 125 грама масло
  • 150 грама кафява захар
  • една супена лъжица канела

Cinnamon-Rolles-3

Ако искате да добавите и малко повече вкус, може да накиснете стафидите в някакъв ликьор, малко ром, кафе, бейлис … каквото обичате. След като поемат течността и набъбнат, задължително трябва да ги оваляте в брашно, за да се покрият отвсякъде – така няма да пуснат сок докато се пекат рулата и няма да ги оводнят излишно, а ще се изпекат и въпреки това ще останат меки, сочни и ароматни вътре в рулцето.

След като тестото е бухнало, премесете го да спадне и го разточете на правоъгълник. Зависи колко дебело искате да оставите тестото, но моята препоръка е да е по-тънко и правоъгълника да е с размери 60 на 40 сантиметра, ориентировъчно.

Cinnamon-Rolles-4

Поръсете върху разточеното тесто канелата, захарта, разпръснете равномерно ядките и стафидите и нарежете и поръсете с малки парченца масло. Завийте на плътно руло.

Опитът показва, че най-добре рулото да престои една нощ в хладилника (завито във фолио) но можете да го ползвате и веднага.

Нарежете на парчета, дебели около сантиметър и нещо и ги сложете легнали в плитка тава върху хартия за печене. Оставете ги да втасат отново и намажете отгоре със сметана.

Cinnamon-Rolles-5

Печете на 170 градуса (160 с обдухване) докато покафенеят отгоре – това ще отнеме приблизително 25-30 минути, но ги наблюдавайте, всяка фурна е различна.

Извадете ги и ги намажете топли-топли с втора порция сметана отгоре. Сега можете и да ги поръсите с обикновена захар, с пудра захар или с глазура от пудра захар и лимонов сок.

Съхранявайте в кутия на хладно място и ще издържат три-четири дена.

Cinnamon-Rolles-6

Наздраве! Много са приятни с чаша капучино, топло мляко или чай. Времето за приготвяне е приблизително 4 часа (в това число и втасването)

 
 
Коментарите са изключени за Канелени рула