shareit

Камерън призова шотландците да не разпокъсват Обединеното кралство

| от |

Британският премиер Дейвид Камерън призова шотландците да не „разкъсват“ на части Обединеното кралство и да гласуват против независимостта на референдум на 18 септември.

В статия, публикувана днес във вестник „Дейли мейл“, Камерън предупреждава, че бъдещето на Великобритания е под въпрос. „Нашият съюз е ценен. Не го разрушавайте!“, призовава той.

Камерън припомня славните страници от общото минало на Шотландия и други части на Обединеното кралство – шотландското Просвещение от XVIII век, премахването на робството, победата над фашизма. Той също така посочва съвременните социални постижения на страната, на първо място националната здравна система, която гарантира безплатно лечение за всички граждани, както и на пенсионната система. Поради това целият свят гледа на Великобритания „с благоговение и завист“, подчертава премиерът.

Никой в Шотландия не бива да се съмнява, че ние искаме да останем заедно, не искаме това семейство от народи да се разкъса на части, посочва Камерън. „Ако останем заедно, ние можем да изградим по-добро бъдеще за нашите деца. Можем да направим така, че нашето бъдеще да бъде достойно за нашата история, защото втори шанс няма да имаме. Ако Обединеното кралство се разпадане, това ще бъде завинаги“.

Доскоро броят на привържениците на запазването на Великобритания в сегашния си вид сред шотландците надхвърляше този на привържениците на независимостта. В последно време обаче ситуацията се променя. Публикувано в неделя проучване показва, че за независимостта са готови да гласуват 51 процента от анкетираните, които ще вземат участие в референдума.

Днес британският премиер е решил спешно да отиде в Шотландия и лично да убеждава избирателите да не подкрепят независимостта. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Камерън призова шотландците да не разпокъсват Обединеното кралство