shareit

Камерън: „Ислямска държава“ е пряка заплаха за Великобритания

| от |

Членовете на радикалната организация „Ислямска държава“ в Сирия или в Ирак представляват пряка заплаха за Великобритания и тя трябва да използва целия си военен капацитет, за да спре тяхното настъпление, каза британският премиер Дейвид Камерън.

Според лидера на консерваторите, който публикува статия в „Сънди Телеграф“, страната трябва не да разполага свои части в Ирак, а да помисли за възможността за сътрудничество с Иран за борба с ислямисткакта заплаха. Камерън предупреди, че ако Западът не действа, за да попречи на напредването на това изключително опасно терористично движение, то ще продължи да набира сили докато накрая ще може да напада хора по улиците на Лондон. „Сигурността може да бъде гарантирана само ако използваме всичките си ресурси – помощ, дипломация, военен капацитет“, каза Камерън.

Той добави, че Великобритания трябва да си сътрудничи със страни като Саудитска Арабия, Катар, Египет, Турция и може би „дори и с Иран“. Министърът на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Великобритания ще продължи да извършва наблюдателни полети над северната част на Ирак, за да защитава малцинствата, живеещи там от нападенията на ислямистите. Дейвид Камерън от своя страна каза, че страната обмисля в положителна насока възможността да въоръжава кюрдските сили, които се борят с ислямистите в Ирак, ако й бъде отправено такова искане. Досега Лондон се задоволяваше да оказва помощ при транспортиране на военно оборудване, предоставено от други държави на кюрдските сили и не искаше да играе по-пряка роля в конфликта в Ирак. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Камерън: „Ислямска държава“ е пряка заплаха за Великобритания