shareit

Какво знаем за атентатора от Санкт Петербург

| от chronicle.bg |

Следственият комитет на Русия проверява атентаторът от Санкт Петербург за връзки с Ислямска държава.

Жилището му е претърсено, но в него не са открити други взривни вещества.

Акбаржон Джалилов, идентифициран като вероятният нападател от метрото в Санкт Петербург в Русия, може да е имал съучастници в Москва, пишат руски медии. Джалилов е пътувал до родната си страна – Киргизстан, месец преди атаката и вероятно се е срещнал със съучастниците си на връщане.

ДНК на 22-годишния Джалилов е открито и по чантата, в която е била поставена втора бомба до близка метростанция, но тя е обезвредена преди да избухне.

Преди да обявят името му, руските следователи свързаха нападателя с радикални ислямистки терористични групировки. Според тях той се е самовзривил във влака на метрото.

Джалилов живеел в Санкт Петербург от няколко години и поправял коли заедно с баща си. По-късно започнал работа в суши бар, преди неговите родители да се върнат обратно в Киргизстан. Профилите му в социалните медии говорят за интересите му към радикалния ислям и бокса, пише „Асошиейтед прес“ в своя статия по темата.

Джалилов, който има руско гражданство, е етнически узбек.

Семейството му живее в град Ош в южната част на Киргизстан, където над 400 души бяха убити, а хиляди – ранени, в сблъсъците между узбеки и киргизи през 2010 година.

Бивш колега на Джалилов от суши бара го описва като „неконфликтна личност“. Съседите му в Ош също го определят като мил и дружелюбен човек.

Охранителни камери са заснели как младият мъж влиза в метрото и изглежда спокоен. Той носи очила, червено яке с кожена яка и синя вълнена шапка. На гърба си има раница. И в двете бомби – взривената и обезвредената – е имало шрапнели, съобщава телевизия Скай.

Акбаржон Джалилов

Киргизстан потвърди самоличността на Джалилов и обеща съдействие на руските власти.

Санкт Петербург е сред водещите туристически дестинации в страната. В града живеят около 5 млн. души.

При атаката в метрото в Санкт Петербург загинаха 14 души, а ранените са 49. Десет от загиналите са идентифицирани, но са необходими допълнителни тестове, за да се установи самоличността на останалите.

Машинистът на влака – Александър Кавернин, е успял да реагира адекватно в извънредната ситуация.

Мъжът, който им 14-годишен стаж като служител на метрото, чул взрива, докато влакът бил в движение.Той незабавно повикал охрана и продължил до следващата станция. Казва, че не е имал време да мисли за страх по време на случващото се.

В последните две десетилетия руски влакове и самолети са честа мишена на ислямистки атентатори. Последният случай е от октомври 2015 година, когато Ислямска държава пое отговорност за свалянето на руски самолет в Египет.

Източник: Webcafe.bg

 
 
Коментарите са изключени за Какво знаем за атентатора от Санкт Петербург