shareit

Какво се случи с „Момичето с балон“, продадено за 1 млн. паунда?

| от chronicle.bg, по BBC |

Графитите на Банкси (Banksy) са едни от най-известните в съвременното и уличното изкуство днес. Сред тях е и „Момиче с балон“ – графит, после превърнал се в картина, на която момиче се протяга към червен балон с формата на сърце.

Снощи картината беше продадена за повече от 1 млн. паунда на търг на аукционната къща „Сотбис“ в Лондон. Минути след продажбата на рекордна цена обаче, картината беше нарязана от шредер, скрит в рамката. Всичко това се е случило пред очите на всички присъстващи на търга.

След това артистът Банкси публикува снимка в Instagram профила си, със закачлив анонс: „Going, going, gone…“. Творбата, създадена през 2006 година е била продадена за 1 042 000 паунда – рекордна цена за картина на артиста.


View this post on Instagram

Going, going, gone…

A post shared by Banksy (@banksy) on

Тази случа с много неизвестни само добавя още мистерия покрай неизвестната и без това персона на един от най-известните съвременни артисти. Банкси се прочува със множеството си графити във Великобритания. Смята се, че той е израснал в Бристол и през годините е имало много спекулации коя е истинската му самоличност.

Миналата година „Момиче с балон“ беше обявена за любима картина на нацията. Изображението първоначално се появява на стена на сграда в Лондон, а картината, създадена през 2006 г. е нарисувана със спрей и акрилни бои върху платно.

От аукционната къща не обявяват самоличността на купувача и към момента не е ясно дали сделката ще бъде анулирана.

Според източниците, от „Сотбис“ все още се опитват да разгадаят мистерията. „Не ни се е случвало такова нещо в миналото… картина да се развали изведнъж, към момент, в който се регистрира рекорд за артиста.“ казват от къщата.

Много коментатори в социалните мрежи сега твърдят, че картината ще струва повече нарязана, отколкото преди щетите. Други твърдят, че аукционната къща е знаела за шредера, вграден в рамката, и всичко това е организирано.

 
 
Коментарите са изключени за Какво се случи с „Момичето с балон“, продадено за 1 млн. паунда?