shareit

Какво са правили в Хогуортс преди да има тоалетни

| от chronicle.bg |

Официалният уеб сайт за Хари Потър, Pottermore, уточни как точно са се случвали нещата преди магьосниците да добият канализация в училището за магия и вълшебство Хогуортс.

Тоалетните на един етап са много важна част от събитията и за отварянето на Стаята на тайните. Канализацията е особено удобна за базилиска на Салазар Слидерин, но е и сравнително модерно откритие. Хогуортс е основано през 990 година – много преди мъгълите да измислят тръбата. Затова Дж. К. Роулинг решава да отговори на един въпрос, който въобще не е задаван: Какво са правили магьосниците преди да има тоалетни?

Отговорът, разбира се, е малко гаден.

Хогуортс невинаги е имал тоалетни. Преди да усвоят мъгълските канализационни методи през 18 век, вещиците и магьосниците просто са се облекчавали, където ги завари, и след това правили доказателствата да изчезнат

Но защо му е на Хогуортс въобще канализация пред простото изчезващо заклинание. Отговорът е прост – няма такова нещо като изчезващо заклинание. И в магичния свят, както в нашия, не можеш да накараш материята просто да изчезне и следователно магьосническите излишъци са били транспортирани някъде другаде чрез магия, най-вероятно на обособено за такива неща място.

С магията обаче стават грешки, които могат да имат (според гледната ви точка) много смешни или много страшни последствия… Злоупотреби също не са изключени.

Затова училището предпочита сигурния метод на канализацията. Магията остава за други неща.

Роулинг разкрива този факт, защото канализацията всъщност е много важна в историята за Хари Потър. Строежът й е причината Стаята на тайните за малко да бъде разкрита. За нещастие обаче член на фамилията Гаунт е на място и успява да я прикрие.

 
 
Коментарите са изключени за Какво са правили в Хогуортс преди да има тоалетни