shareit

Какво не знаете за номинираните за „Оскар“

| от |

На 28 февруари ще бъдат раздадени 88-ите награди „Оскар“. Феновете на киното по света се вълнуват. Независимо кой смята да ги бойкотира и каква причина ще си измисли за това.

Преди няколко години Академията въведе правило номинираните филми в категория „Филм на годината“ да бъдат повече от пет, но не повече от десет, тъй като имаше прецеденти, в които не можеха да номинират всички наистина добри заглавия минали на големия екран. А те винаги са повече от пет.

Правилото за пет номинирани във всяка категория се променя през 2010-а, когато за първи път Академията номинира 10 кинозаглавия. Голямата награда тогава печели „Войната е опиат“ на Катрин Бигалоу, макар Джеймс Камерън да е направил боксофис и визуален рекорд с „Аватар“. Същата бройка се повтаря през 2011-а, а оттам насетне номинираните стават девет. И така до миналата година, когато за първи път номинираните са осем, тази година – също.

Голяма част от тях успяхме да изгледаме, друга още не са стигнали до нашите кина, но и това се очаква. Любопитни факти за фаворитите тази година и кога може да ги очаквате на голям екран у нас вижте в галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени за Какво не знаете за номинираните за „Оскар“