shareit

Какво е мелдоний и защо Шарапова го е приемала

| от chronicle.bg |

Тенесистката Мария Шарапова разкри в понеделник, че се е провалила на допинг тест на тазгодишния Australian Open и привлече вниманието на света към мелдоний. Той е познат още като милдронат, име, под което Шарапова е познавала лекарството, което е взимала от 2006 година насам.

Какво знаем за веществото и защо тази година е било забранено?

Мелдониът е използван за лечение на исхемия – липса на приток на кръв към части на тялото. Произвежда се в Латвия и не е одобрено от американската агенция по храните и лекарствата.

То увеличава притока на кръв, което подобрява физическия капацитет на спортистите.

WADA е открила доказателства, че веществото е използвано от атлети с намерение за подобряване на резултатите.

Решението веществото мелдроний да влезе в списъка със забранени вещества беше одобрено на 16 септември 2015 година и влезе в сила на 1 януари 2016 г. Класифицирано е като субстанция тип S4 – код на WADA, който се отнася до хормони и метаболитни модулатори. Във връзка с решението е изпратено уведомление до всички руски атлети през септември.

Шарапова казва, че е взимала веществото в продължение на 10 години, след като редовно се разболявала. Тя имала недостиг на магнезий и диабет в семейството.

В понеделник и фигуристката Екатерина Боброва призна, че е дала положителна проба за лекарството.

Според изследване, публикувано през 2015 година, 724 от 4 316 атлети в Русия ползват мелдроний. Това са 17% от всички руски атлети.

 
 
Коментарите са изключени за Какво е мелдоний и защо Шарапова го е приемала

Повече информация Виж всички