Какъв алкохол да пием, когато сме на диета

| от chronicle.bg |

Често ни казват да страним от алкохола, ако искаме да отслабнем. Той не ни дава никаква питателност и може да затрудни загубата на тегло. Въпреки това остава въпросът какъв алкохол да пием, когато сме на диета.

Кратки отговора има няколко: шотовете водка, джин, ром, уиски или текила имат средно по 97 калории за 45-50 мл. Чаша шампанско има около 84 калории за 120 мл. Чаша сухо вино – 120-125 калории за 150 мл. В мартинито има 124 калории за 70 мл.

Чистият алкохол съдържа 7 калории на грам – това е по-малко от грам мазнина, в който има 9 калории, но повече от грам протеин и въглехидрати, които съдържат по 4 калории. Колко ще е калорична напитката ви вече зависи от количеството алкохол в нея, както и въглехидратите и захарта.

Във виното въглехидратите идват от малко количество захар, което или остава от гроздето, или е добавено по друг начин, за да балансира киселинността. Освен ако не става въпрос за десертно вино, това количество захар е малко и не добавя значително количество калории.

Бирата се прави от зърно, което съдържа въглехидрати под формата на нишесте и по-конкретно на захарни молекули, които се разбиват от ензими по време на варенето. По-малките захари се превръщат в алкохол от маята, но някои от по-големите остават. Като цяло бирата има повече калории от виното, но разликата идва основно от въглехидратите в бирата, защото захарта във виното е сравнително малко.

Шотовете като най-малко количество са и най-добра опция стига да можете да си останете само с един.

Пийте ги с вода. Напитки като тоник, сокове, сиропи, соди и т.н. са наблъскани с калории до горе. Имайте предвид, че коктейлите Маргарита и Пина Колада могат да съдържат до 500 калории – затова тях избягвайте най-много, ако искате да пазите линия.

 
 
Коментарите са изключени за Какъв алкохол да пием, когато сме на диета