shareit

Как да използваме 4G мрежата?

| от chronicle.bg |

Мтел е вторият оператор, който пуска 4G мрежа в България. Какво всъщност означава това?

Накратко, всеки с достъп до нея може да съфира в интернет чрез своето мобилно устройство, в пъти по-бързо от досега. За сравнение, в 3G мрежата свалянето на файл от 100 mb се случва за 19 секунди, докато в новата мрежа – 6,15 секунди. Зареждането на HD видеа пада от 6,3 секунди до 0,42.

Kакво е нужно да направим, за да имаме достъп до 4G мрежата?

Като за начало, трябва да имате устройство, което я поддържа. Освен ако все още не ползвате телефона си тип „слушалка“, който ви е служил вярно още от пети клас, всичко е наред – почти всички нови смартфони и таблети поддържат 4G. Ако не сте сигурни дали вашият е в тази категория, едно бързо посещение в сайта на производителя ще разсее (или потвърди) всичките ви съмнения.

Следващата стъпка е да проверите дали и SIM картата ви подържа новата мрежа. Отново, почти всички нови нано и микрокарти няма да ви създадат проблеми. Телефонът ви трябва да има и подходяща версия на операционната система. Всички най-нови версии на iOS, Android, Windows (най-популярните ОС) са напълно подходящи.

И накрая, разбира се, трябва да се намирате на място, на което има покритие на 4G мрежа. За България така е в почти цялата страна. Силата на сигналът зависи типа на местноста, в която се намирате, разположението на сградите, гъстотата им, както и от модела на устройството, което използвате. Ако упешно сте съумели да се свържете, на екрана ви, до индикатора за силата на сигнала, ще се изпише „4G” или „LTE”.

Поздравления, вече ползвате 4G!

Повечето нови мобилни устройства са настроени така, че автоматично да засичат наличието на 4G мрежа и ако има такова да го задават по подразбиране. Ако все пак устройството ви се нуждае от настройка, не се плашете. Всичко става изключително лесно и бързо:

За устройства, ползващи операционна система Android в повечето случаи стъпките са:

Настройки -> Още -> Мобилни/Клетъчни мрежи -> Мрежов режим, където трябва да изберете режим, в който да е включено 4G/LTE

За устройства, ползващи операционна система iOS на Apple:

Settings -> Celluar -> Cellular Data Options -> Voice & Data -> LTE

Устройства, ползващи операционна система Windows:

Настройки -> Мрежа и безжична връзка -> Мобилна мрежа и SIM -> Настройки на SIM карта -> Най-висока скорост на връзката -> 4G
Settings -> Network&Wireless -> Mobile+Sim -> SIM Settings -> Highest connection speed -> 4G

 
 
Коментарите са изключени за Как да използваме 4G мрежата?